Vláda znižuje DPH na niektoré potraviny, pre porovnanie ceny majú slúžiť dvojité cenovky v obchodoch

, ČTK Foto: SITA

Od budúceho roka sa môžeme tešiť na desaťpercentnú sadzbu DPH pre vybrané potraviny. Navyše sa zavedú aj duálne ceny v obchodoch. Fico ešte minulý týždeň pohrozil, že to štát môže prikázať zákonom.

Od januára sa sadzba DPH na chlieb, maslo, mlieko, vybrané druhy mäsa a rýb zníži na desať percent z terajších dvadsiatich. Podľa Fica vláda do nižšej DPH vybrala také produkty, aby podporila hlavne domácich výrobcov potravín. Kritici už dávnejšie upozornili, že v zozname chýbajú napríklad ďalšie bežné potraviny, ako sú mliečne výrobky, pečivo, ovocie a zelenina.

Až obchodníci premietnu zmenu do cien, vybrané produkty majú vo výsledku zlacniť o viac ako osem percent. Na pultoch obchodov sa zároveň majú objaviť dvojaké cenovky, ktoré zobrazí cenu produktu k 31. decembru tohto roka a platnú cenu po znížení DPH. Štát chce týmto spôsobom zabezpečiť, aby sa nižšia sadzba DPH premietla do cien. S duálnym zobrazovaním cien sa budú zákazníci stretávať aspoň do polovice budúceho roka.

Na dodržiavanie pravidiel budú dohliadať aj hliadky dôchodcov, keďže sa organizácia zastupujúca dôchodcov pridala k memorandu o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby DPH. Používanie dvojitých cenoviek je založené na dobrovoľnej báze, Fico ale pred časom obchodníkov varoval, že keď sa neprispôsobia, môže sa tento krok uzákoniť.

Na pultoch slovenských obchodov sa tak dvojaké ceny tovaru znovu objavia po siedmich rokoch. V minulosti slúžili na uľahčenie prechodu na euro. Jednotná európska mena bola na Slovensku zavedená na začiatku roka 2009. Povinnosť zverejňovať ceny tovaru v slovenských korunách aj v eurách platila od leta roku 2008 a trvala do konca nasledujúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy