Objekt Centroomu v Piešťanoch má narušenú statiku

Nevyhovujúci stav statiky a prekročenie účinkov zaťaženia oproti norme, v niektorých prípadoch niekoľkonásobne, uvádza sa v odbornom posudku polyfunkčného domu Centroom v Piešťanoch.

Jeho obyvateľov o zisteniach informovali v utorok 6. októbra zástupcovia BK Group, a. s., Piešťany, ktorej BK Construction, s. r. o., bola zhotoviteľom dokončovacích prác a technického zariadenia budovy. Majitelia bytov a prevádzkovatelia obchodných prevádzok teraz čakajú na vyjadrenie piešťanského stavebného úradu, ktorého pracovníci prisľúbili obyvateľom, že stav preskúmajú dnes.

"Praskliny v stenách sme evidovali už dlhšie, ale prikladali sme to tomu, že ide o novostavbu a že ešte pracuje. Možno to tak bolo a možno aj nie, teraz sme zneistení," povedala pre TASR jedna z obyvateliek domu, ktorý stojí v centre Piešťan na Nitrianskej ulici ako súčasť obchodného centra Aupark. Po niekoľko hodín trvajúcom stretnutí sa podľa jej slov obyvatelia rozdelili do dvoch názorových skupín – jedna nechce riskovať a možno by objekt v prípade potreby aj opustila, druhá to nevidí "až tak horúco". "Nemáme zatiaľ dostatok informácií," povedala obyvateľka bytového domu. Teraz čakajú na verdikt stavebného úradu. BK, ako pre TASR povedal Peter Papánek z PR agentúry Neuropea, s.r.o., informovala o zisteniach v posudku aj odbor krízového riadenia Okresného úradu v Piešťanoch. TASR oslovila v tejto súvislosti statika stavby Jána Tomčániho, ten však k veci nemal záujem vyjadriť sa.

BK Group sa podľa Papánka rozhodla nechať vypracovať odborný statický posudok technického stavu polyfunkčného objektu Centroom v súvislosti s opakovanými nedostatkami na stavbe a medializovanými informáciami o stave vybraných budov v Bratislave. "Vzhľadom na závery posudku skupina BK z pozície správcu spoločnosti začala bezodkladne konať vo veci, informovala dotknutých majiteľov bytov, nájomníkov a aj odborných partnerov," uviedol Papánek. Stavba Centroomu bola ukončená v septembri 2010, celkové investície predstavovali 3,8 milióna eur. Jej úžitková plocha je 4311 m2. Stavebník Centroom, s.r.o., je členom skupiny Iuris Group, a. s.

Centroom v Piešťanoch sa uchádzal o titul Stavba roka 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy