Obdobie dopredaja alkoholu so starými kolkovými známkami sa predlžuje

Obchodníci budú mať viac času na dopredaj fliaš s alkoholickými nápojmi označenými starými kolkovými známkami. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Obdobie dopredaja sa predĺži do konca roka 2016. Ministerstvo financií (MF) SR takto reagovalo na požiadavky výrobcov, importérov a predajcov alkoholu.
Novela zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov vymedzuje aj práva a povinnosti štátnej tlačiarne a Finančného riaditeľstva SR, zároveň má za cieľ znížiť administratívnu záťaž odberateľov kontrolných známok.
Od 1. októbra minulého roka sa totiž zaviedol do praxe nový systém tlače a distribúcie kontrolných známok určených na označovanie spotrebiteľských balení liehu. Kontrolné známky po novom tlačí už len štátna tlačiareň. Jedným z cieľov tejto zmeny je podľa MF SR zvýšenie bezpečnosti tlače kontrolných známok.
„Cieľom zavedenia týchto opatrení je aj ochrana zdravia obyvateľov elimináciou nelegálne vyrobených liehovín a súčasne zamedzenie daňových únikov na spotrebnej dani z liehu,“ vysvetlil rezort financií.
Prezident podpísal aj novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Jej cieľom je upraviť zdaňovanie cigár a cigariek tak, aby bol pre tento tabakový výrobok základ dane vyjadrený v kilogramoch a ustanoviť sadzbu dane na cigary a cigarky na kilogram tohto výrobku.
Má sa tiež znížiť administratívna záťaž pri oznamovaní údajov o prijatých kontrolných známkach prostredníctvom informačného systému na odber kontrolných známok.

Súvisiace články

Aktuálne správy