Vznikne úrad pre chránené navigačné služby systému Galileo

Na Slovensku vznikne úrad, ktorý bude zabezpečovať prístup k chráneným navigačným službám európskeho systému Galileo. Pôjde o ťažko rušiteľné navigačné služby, ktoré budú k dispozícii aj v prípade krízových či mimoriadnych udalostí. Budú slúžiť napríklad záchranným zložkám alebo orgánom štátu.
Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú pripravilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Právnu normu už podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Zákon označuje túto službu ako verejnú regulovanú službu, takže vznikne úrad pre verejnú regulovanú službu. Má zaručovať oveľa robustnejšie polohové a časomerné dáta ako verejne dostupný americký systém GPS a ruský systém GLONASS.
Verejne regulovaná služba má byť plne funkčná v roku 2020 a už v súčasnosti sa na jej príprave pracuje. Rezort dopravy predpokladá, že vytvorenie nového úradu si vyžiada náklady vo výške 1,85 milióna eur, ktoré sa budú postupne čerpať v priebehu jeho prípravy.
Nový úrad by mal napríklad využívať už existujúce priestory, takže by nemali vzniknúť výdavky spojené s výstavbou priestorov, len s ich úpravou. Predpokladajú sa však výdavky na hardvérové vybavenie a výdavky na vývoj, integráciu a testovanie informačného systému spolu s príslušnou dokumentáciou. Ďalšou položkou sú výdavky spojené s predprojektovou prípravou, ktorú bude potrebné vykonať v súvislosti s definovaním užívateľských skupín, prístupových práv k tejto službe a ďalších prípravných činností. Po dobudovaní by mal úrad zamestnávať sedem ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy