Čína ako zdroj rastu skončila, nahradiť by ju mohli ženy

, businessinsider Foto: thinkstock

Čína už dlho zhmotňovala investorský sen, ako spoľahlivý ekonomický kolos garantovala 10 % ročné tempo rastu. Vyzeralo to celkom jednoducho, až sa jedného dňa tento domček z karát zložil a investori sú nútení hľadať náhradu, ďalší veľký zdroj rastu.

Jedným z najmenej očakávaných „nápadov“ sú ženy. Podľa Josepha Quinlana z US Trust ide o "najviac nevyužitý a podceňovaný zdroj na svete."

"Majetnejšie, zdravšie, vplyvnejšie. Ženy predstavujú jednu z najsilnejších ekonomických skupín nielen v Spojených štátoch, ale aj vo svete. Vďaka rastúcej úrovni vzdelávania, vyššej miere zastúpenia na pracovnom trhu a rastúcim príjmom, globálne kúpna sila žien ešte nikdy nebola väčšia. Po celom svete je čoraz viac dievčat v škole, viac ich pracuje, a politiky sú voči nim spravodlivejšie," myslí si Quinlan.

Dnes sa však len asi 50 % žien podieľa na oficiálnej ekonomike, čo Quinlan považuje za "kolosálne plytvanie talentom a obrovský prepad dopytu a  výdavkov." Aj napriek týmto priepastným rozdielom v miere účasti, ženská ekonomika predstavuje obrovský potenciál.

US Trust odhaduje, že globálny príjem žien v roku 2014 dosiahol 15 biliónov americkcých dolárov. Je to o 40 % viac, než predstavuje čínska ekonomika, a viac než ktorákoľvek ekonomika okrem USA. V prípade, že by sa viac žien na celom svete zapojilo do formálnej ekonomiky, mohlo by to generovať ešte väčšiu sumu. Okrem toho, aj vo vyspelých ekonomikách, kde už sú hlavnými hráčmi v ekonomike ženy, by mohlo vyplnenie medzery medzi mužskou a ženskou zamestnanosťou vyvolať poriadnu spätnú väzbu. Odhady OECD ukazujú, že odstránenie rozdielov medzi pohlaviami v krajinách OECD by pridal 12 % k hrubému domácemu produktu. Alebo len v Japonsku, by stieranie rozdielov medzi pohlaviami dokázalo za 15 rokov pridať asi 20 % HDP. Stačilo by aspoň 50 % zlepšenie, už to by podľa odhadov OECD pridalo krajine samurajov okolo 11% HDP. "Tento pozoruhodný potenciálny impulz k rastu doslova i obrazne zomiera pre postrelenie do paže," píše Quinlan.

Boom ženskej ekonomiky ale nie je všade nevyhnutný. Sú predsa niektoré národy, kde ženy majú stále zakázané pracovať, šoférovať autá, vlastniť nejaký majetok, a niekedy dokonca aj opustiť svoj domov. Z čisto ekonomického hľadiska, toto prestane byť nevýhodou jednotlivých žien a bude sa to týkať viac hospodárstva ako celku.

Správa Svetovej banky, citovaná Quinlanom, zistila, že z 173 ekonomík skúmaných v správe, sú ženy diskriminované na základe pohlavia pri hľadaní si zamestnania v rovnej stovke krajín. Manželia môžu svojim ženám zakázať pracovať v 18 krajinách a vydaté ženy nemôžu preniesť občianstvo na svoje deti, zatiaľ čo otcovia môžu, v asi 24 krajinách. Navyše, ženy trávia až deväť hodín denne otrockou prácou, ako je zber dreva, nosenie vody, či obrábanie poľa. Hoci sú to všetko dôležité veci, bránia však ženám v účasti v iných pracovných zaradeniach. "Mnoho dievčat, namiesto toho, aby sedelo v škole, musí sa zaoberať týmito prácami, a preto sú vyradené z celoživotného prínosu, ktoré by im garantovalo vzdelávanie," píše Quinlan.

Napriek tomu, ženská ekonomika má potenciál stať sa ďalším ekonomickým motorom. Ako poslednú poznámku Quinlan cituje správu McKinsey Global Institute, ktorá naznačuje, že "28 biliónov dolárov je ohromujúca suma, ktorá by mohla byť pripočítaná do globálneho ročného HDP v roku 2025, v prípade, že by ženy hrali vo svete na pracovných trhoch totožnú úlohu ako muži. Z hľadiska dopadu sa to veľmi podobá Číne," uzatvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy