Čínske devízové rezervy v septembri klesli o 43,3 miliardy USD

Čínske zahraničné rezervy sa v septembri znížili o 43,3 miliardy USD (38,58 miliardy eur). Centrálna banka (PBOC) totiž pokračovala vo svojich intervenciách na stabilizáciu domácej meny a upokojenie nálady na trhoch po prekvapivej devalvácii jüanu v auguste. Informovala o tom agentúra Reuters.
Čínske devízové rezervy, ktoré sú najväčšie na svete, klesli minulý mesiac na 3,514 bilióna USD, ukázali dnes zverejnené údaje PBOC. Rezervy tak pokračujú v znižovaní po rekordnom augustovom páde o 93,9 miliardy USD.
Peking 11. augusta devalvoval jüan a následný pokles devízových rezerv vyvolal otázky o tom, do akej miery je udržateľná jeho snaha o podporu domácej meny. Ekonomika sa totiž musí vyrovnávať s odlevom kapitálu z krajiny z dôvodu obáv z výrazného ochladenia a perspektívy zvýšenia úrokových sadzieb v USA.
Analytici počítajú s tým, že pokles devízových rezerv bude pokračovať. „Zníženie čínskych devízových rezerv, aj keď bolo menšie, než sa očakávalo, ukazuje, že čínska centrálna banka minulý mesiac pokračovala v intervenciách na trhu,“ uviedol ekonóm Commerzbank Čou Chao.

Súvisiace články

Aktuálne správy