Pivná svadba storočia zatiaľ nebude, veno v podobe takmer 90 miliárd eur je stále málo

, ČTK;Bloomberg Foto: SITA

Pivovarnícka skupina SABMiller odmietla neformálnu ponuku konkurenta Anheuser-Busch InBev na prevzatie za zhruba 66,4 miliardy libier. Agentúre Bloomberg to povedali zdroje oboznámené so situáciou. SABMiller podľa nich považuje túto ponuku za príliš nízku.

SABMiller, ktorého súčasťou je tiež Plzeňský Prazdroj, či pivovar Šariš, už v polovici septembra oznámil, že AB InBev má záujem o jeho prevzatie. Spojenie týchto dvoch kolosov, ktoré pokrývajú približne tretinu svetovej spotreby piva, by bolo doteraz najväčšou transakciou v pivovarníckom sektore. Podľa jedného zo zdrojov Bloombergu je však možné, že AB InBev, ktorý je najväčším výrobcom piva na svete, skončí s úsilím SABMiller prevziať.

Neformálna ponuka predložená minulý týždeň podľa zdrojov agentúry Bloomberg oceňuje každú akciu SABMiller na zhruba 40 libier. Vedúci predstavitelia podniku aj niektorí akcionári by ale údajne považovali za adekvátnu ponuku okolo 45 libier za akciu. Tá by celú firmu ohodnotila na približne 73 miliárd libier.

Skupina AB InBev vznikla v roku 2008, keď belgický pivovar InBev prevzal za 52 miliárd dolárov amerického konkurenta Anheuser-Busch. Vo svojom portfóliu má asi 200 značiek z celého sveta. Od Anheuseru zdedil AB InBev niekoľko dlhodobých právnych sporov s českobudějovickým Budvarom o značku Budweiser a jej rôzne obmeny. Vlani skupina kúpila budějovický pivovar Samson. Do jej portfóli aptria značky ako Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Hoegaarden či Leffe.

SABMiller, ktorý sa z juhoafrického výrobcu piva stal svetovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. rokov prostredníctvom série akvizícií. Začal prevzatím Plzeňského Prazdroja a ďalších pivovarov v strednej a východnej Európe, na Slovensku vlastní pivovar Šariš, ktorý je súčasťou pivovarníckej spoločnosti Pivovary Topvar. Pokračoval kúpou holandského Grolsche a amerického Miller Brewing a v roku 2011 prevzal veľký austrálsky pivovar Foster 's. Teraz má asi 70 tisíc zamestnancov vo viac ako 80 krajinách sveta.

"AB InBev je sklamaný, že predstavenstvo spoločnosti SABMiller zamietlo oba návrhy bez akýchkoľvek zmysluplných argumentov," píše sa vo vyhlásení. Najväčší akcionár SABMiller, Altria Inc., v samostatnom vyhlásení uviedol, že podporuje prevzatie a vyzýva SABMiller, aby sa s  AB InBev spojili čo "najrýchlejšie". Hovorca SABMiller sa k tomu odmietol vyjadriť.

Po rokoch špekulácií, je dnes spojenie urýchlené dopadom spomalenia ekonomík v rozvíjajúcich sa trhoch v Číne, Brazílii a po desiatich rokoch konsolidácie v odvetví. Katalyzátorom čo najrýchlejšej dohody je aj 20 percentný  pokles akcií SABMilleru a vyhliadky na ukončenie ponuky lacných úverov.

Návrh obsahuje alternatívu, ktorá by umožnila, aby sa akcionárom vyplatila kombinácia hotovosti a akcií, čím sa zníži daňové zaťaženie, ktoré by inak vyplývalo z predaja za hotovosť. Väčšina akcionárov SABMiller prijme radšej ponuku hotovosti, pretože mix cash-and-stock má nižšiu hodnotu, len 37.49 libry za akciu, uviedol AB InBev. Altria vyhlásila, že by bola ochotná akceptovať takéto rozdelenie.

"Pdľa nás to nie je konečný návrh pre ABI," povedal James Edwardes Jones, analytik spoločnosti RBC Capital Markets pre agentúru Bloomberg. "Ale pravdepodobne sa podarí vyvinúť tlak na vedenie SAB, aby sa o formálnom návrhu začalo diskutovať."

Transakcia by bola najväčšou v roku 2015, a štvrtým najväčším prevzatím vôbec, myslí si Bloomberg na základe zhromaždených údajov. Pivovary čelia svojej najväčšej výzve za pol storočia, zatiaľ čo spotrebitelia sa pomaly presúvajú posun od hromadne vyrábaných pív buď k prémiovým, alebo produkcii malých pivovarov.

Súvisiace články

Aktuálne správy