Americké firmy nechcú platiť doma dane, v zahraničí údajne majú dva bilióny dolárov

, ČTK Foto: SITA

Päťsto najväčších amerických podnikov drží v zahraničí svoje zisky v objeme vyše 2,1 bilióna dolárov s cieľom vyhnúť sa plateniu daní v Spojených štátoch. Ak by firmy peniaze do USA previedli, museli by tamojším daňovým úradom podľa odhadov zaplatiť zhruba 620 miliárd dolárov.

Štúdia Centra pre daňovú spravodlivosť vychádza z finančných údajov, ktoré podniky poskytujú Komisii pre cenné papiere a burzy. Výsledky ukázali, že takmer dve tretiny z 500 najväčších amerických podnikov prevádzkujú dcérske spoločnosti v krajinách s nízkymi daňami, ako sú Bermudy, Írsko, Luxembursko a Holandsko.

Najviac peňazí podľa štúdie má v zahraničí technologická spoločnosť Apple, a to viac než 181 miliárd dolárov. Ak by sa firma rozhodla presunúť peniaze do Spojených štátov, vznikol by jej u tamojších daňových úradov dlh vo výške viac ako 59 miliárd dolárov.

Konglomerát General Electric podľa štúdie drží v zahraničí 119 miliárd dolárov, softvérový gigant Microsoft cez 108 miliárd dolárov a výrobca liekov Pfizer 74 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters. "Kongres by mal urobiť rázne opatrenia, ktoré by firmám zabránili využívať zahraničné daňové raje a ktoré by obnovili základnú spravodlivosť daňového systému, znížili deficit a zlepšili fungovanie trhov," píše sa v štúdii.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v pondelok predstavila návrh reformy medzinárodných daňových pravidiel, ktorej cieľom je obmedzenie daňových únikov. Reforma má okrem iného ukončiť umelé presúvanie ziskov do daňových rajov, kvôli ktorému podľa odhadov OECD vlády po celom svete každým rokom prichádzajú na daňových príjmoch o 100 až 240 miliárd dolárov.

OECD návrh označuje za "najzásadnejšiu zmenu medzinárodných daňových pravidiel za takmer 100 rokov". Kritici však podľa agentúry Reuters považujú plány OECD za nedostatočné. "Tieto návrhy by nezabránili radu veľkých škandálov okolo daňových únikov z posledných rokov," tvrdí napríklad Pamela Chisangaová z organizácie ActionAid.

Súvisiace články

Aktuálne správy