Rast slovenskej ekonomiky sa podľa MMF zrýchli

Podľa najnovšej prognózy Medzinárodného menového fondu slovenské hospodárstvo v tomto roku posilní o 3,2 % a v budúcom roku sa tempo rastu zrýchli na úroveň 3,6 %

Slovenská ekonomika podľa najnovšej prognózy Medzinárodného menového fondu (MMF) v tomto roku posilní o 3,2 % a v budúcom roku sa tempo rastu zrýchli na úroveň 3,6 %. Fond zároveň predpokladá pokles nezamestnanosti v krajine, a to na 11,9 % v tomto roku z vlaňajších 13,2 %. V budúcom roku by slovenská nezamestnanosť mala klesnúť na 11,1 %. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine sa podľa fondu v tomto roku zníži o 0,1 %, ale v budúcom roku o 1,4 % posilní.

Hospodárstvo eurozóny sa podľa MMF v tomto roku zväčší o 1,5 % a v budúcom o 1,6 %. Fond však zredukoval svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky a prognózuje, že svetové hospodárstvo za rok 2015 vykáže rast o 3,1 % a v budúcom roku o 3,6 %. Rast v tomto aj v budúcom roku tak podľa najnovšej predikcie fondu bude o 0,2 percentuálneho bodu slabší, ako predpovedal v júli o 0,4 percentuálneho bodu slabší v porovnaní s aprílovou predpoveďou.

Rast čínskej ekonomiky sa podľa MMF v tomto roku spomalí na úroveň 6,8 % a v roku 2016 krajina podľa neho dosiahne ešte slabší rast, a to 6,3 %. Ruská ekonomika podľa najnovšej predikcie fondu v tomto roku klesne o 3,8 % a v budúcom roku o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy