Deficit zahraničného obchodu USA sa zvýšil

Schodok zahraničného obchodu krajiny v auguste vzrástol o 15,6 % na 48,3 mld. USD

Americký export v auguste poškodilo oslabenie globálnej ekonomiky a dovoz do USA z Číny výrazne posilnil. Výsledkom je najvyšší deficit amerického zahraničného obchodu za posledných päť mesiacov. Deficit sa zvýšil o 15,6 % na 48,3 mld. USD. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu. Schodok zahraničného obchodu bol vyšší, ako očakávali ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude v sume 47,4 mld. USD.

Celkový americký export v auguste oslabil o 2 % a dostal sa najnižšiu úroveň od októbra 2012. Export do Mexika sa zmenšil o 1,5 mld. USD a vývoz do Európskej únie medzimesačne oslabil o 500 mil. USD. Vplyv na rast deficitu mal aj rast dovozu z Číny o 3 %. Čínsky jüan v uplynulých mesiacoch prudko oslabil pre obavy z možného výrazného spomalenia čínskej ekonomiky.

Americký dovoz v auguste stúpol o 1,2 %, hoci krajina nakúpila v zahraničí najmenej ropy od septembra 2004. Dovoz spotrebných tovarov sa však zvýšil o 4 mld. USD. Údaje o vývoji amerického zahraničného obchodu ilustrujú, ako americkú ekonomiku zraňuje silný dolár a slabý dopyt na zahraničných trhoch. To by mohlo viesť k ešte väčšej opatrnosti centrálnej banky USA v rámci jej plánov na zvýšenie úrokových sadieb.

(1 EUR = 1,1224 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy