Obchodný deficit USA vzrástol v auguste na 5-mesačné maximum

Obchodný deficit Spojených štátov zaznamenal v auguste rast na 5-mesačné maximum, keď ho ovplyvnilo výrazné zvýšenie dovozu z Číny a, naopak, pokles vývozu. Hodnota exportu dosiahla takmer 3-ročné minimum. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že deficit zahraničného obchodu USA vzrástol v auguste oproti júlu o 15,6 % na 48,3 miliardy USD (43,03 miliardy eur). To je najvyšší deficit od marca tohto roka. Jeho hodnota zároveň prekonala odhad ekonómov, ktorí počítali s deficitom na úrovni 47,4 miliardy USD.
Pod nepriaznivý vývoj sa podpísal na jednej strane rast dovozu, najmä z Číny, a na druhej výrazný pokles vývozu. Ten klesol v auguste o 2 % na 185,1 miliardy USD, čo je najnižšia hodnota vývozu od októbra 2012. Okrem vývozu do Číny klesol aj export do Európskej únie či Mexika. Dovoz vzrástol o 1,2 % na 233,4 miliardy USD.
Americký export v poslednom období poškodil najmä rastúci kurz dolára, ktorý znižuje konkurencieschopnosť amerických výrobkov na zahraničných trhoch. Okrem toho ho ovplyvnilo spomaľujúce sa tempo rastu čínskej ekonomiky, ako aj ekonomík v iných oblastiach sveta. Podľa ekonómov budú tieto faktory tlačiť obchodný deficit USA ešte vyššie.

Súvisiace články

Aktuálne správy