Nemecké automobilky môžu prevziať mapovú službu HERE

Transakcia, v rámci ktorej výrobcovia luxusných automobilov Daimler, Audi, BMW prevezmú od spoločnosti Nokia jej divíziu mapových služieb, neohrozí hospodársku súťaž, konštatoval federálny protimonopolný úrad

Konzorcium nemeckých automobiliek Daimler, Audi, BMW môže od spoločnosti Nokia prevziať jej divíziu mapových služieb HERE. Rozhodol o tom v utorok spolkový protimonopolný úrad. Protimonopolné vyšetrovanie konštatovalo, že transakcia nezablokuje ďalším automobilkám vstup na trh mapových služieb a neohrozí ani budúcu spoluprácu konkurenta služby HERE, spoločnosti TomTom, s výrobcami automobilov a ich dodávateľmi. „Rozhodli sme, že takéto dopady môžme vylúčiť,“ uviedol vo vyhlásení šéf úradu Andreas Mundt.

Nemeckí výrobcovia luxusných automobilov Daimler, Audi, BMW sa dohodli v auguste so spoločnosťou Nokia na kúpe jej divízie mapových služieb HERE za 2,8 mld. eur. S dokončením transakcie firmy počítajú v prvom kvartáli budúceho roka. Inteligentné mapové systémy s aktuálnymi dopravnými informáciami sú kľúčové pre technológiu samoriadiacich automobilov. O kúpu služby HERE sa pôvodne uchádzalo viacero spoločností, medzi nimi aj americká alternatívna taxislužba Uber v spolupráci s najväčším čínskym internetovým vyhľadávačom Baidu.

Fínsky výrobca telekomunikačných zariadení predal svoje mapové služby, aby sa mohol zamerať na integráciu so spoločnosťou Alcatel Lucent. Na jej kúpe za 15,6 mld. eur sa Nokia dohodla v marci. Zlúčená spoločnosť bude druhým najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy