Štát podporí úvery pre mladých aj v budúcom roku

Celkový štátny príspevok k hypotekárnym úverom by mal dosiahnuť 33 mil. eur, na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu by malo smerovať 35 mil. eur

Hypotéky pre mladých štát aj v budúcom roku zrejme zvýhodní dvoma percentami. Podľa návrhu budúcoročného rozpočtu by sa takisto nemal zmeniť príspevok na mladomanželské pôžičky, ktorý je určený vo výške 3 % ročne. Tak ako v predchádzajúcich rokoch, ani v roku 2016 však štát nepočíta s bonifikáciou klasických hypotekárnych úverov a príspevok určil vo výške 0 % ročne. Celkový štátny príspevok k hypotekárnym úverom by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 33 mil. eur.

 

Hypotéky pre mladých sa poskytujú od roku 2007. Štát za klienta uhrádza dve percentá a banka znižuje úrokovú sadzbu o ďalšie jedno percento. Úrok je znížený počas prvých piatich rokov splácania. Podmienkou na získanie úveru je vek žiadateľa do 35 rokov. Príjmový strop sa stanovuje ako 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci štvrťrok. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu. Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Mladomanželské pôžičky začali niektoré banky ponúkať v polovici júna 2010, ostatné sa k poskytovaniu pridávali postupne. Štandardná úroková sadzba je znížená o príspevok štátu vo výške 3 % a o príspevok banky vo výške 1,5 %. Obaja manželia nesmú podľa zákona v čase podania žiadosti prekročiť vek 35 rokov, pričom žiadosť o pôžičku je možné podať do dvoch rokov od uzavretia manželstva. Súčet príjmov oboch manželov za predchádzajúci kalendárny rok nemôže presiahnuť 2,6-násobok priemernej mzdy. Maximálna výška úveru je 10 tis. eur.

Príspevok na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu by mal v budúcom roku predstavovať sumu 35 mil. eur. Maximálna výška štátnej prémie pri stavebnom sporení ostane aj v roku 2016 zachovaná na úrovni 66,39 eura. Avšak na jej získanie budú musieť Slováci nasporiť vyšší ročný vklad, a to 1 327,80 eura. V tomto roku je to 1 207,09 eura. V roku 2014 to bolo pritom ešte 781,06 eura.

Kým v minulosti výšku štátnej prémie upravoval každoročne zákon o štátnom rozpočte, od januára 2005 sa počíta už podľa vzorca, ktorý zohľadňuje predovšetkým výšku úrokových sadzieb štátnych dlhopisov. Ešte pred niekoľkými rokmi sa zákon o stavebnom sporení neustále menil, menila sa aj výška štátnej prémie. Podľa stavebných sporiteľní tieto zmeny klientov zneisťovali. Pôvodná výška štátnej prémie 199,2 eura bola zachovaná do roku 2000, odvtedy sa každým rokom znižovala a menil sa aj vymeriavací základ. Aktuálna výška štátnej prémie 66,39 eura je platná od roku 2006.

Súvisiace články

Aktuálne správy