Parlament nepodporil zúženie pracovnej zdravotnej služby

Poslanci za SaS Jana Kiššová, Peter Osuský a Eugen Jurzyca neuspeli s návrhom zrušiť povinnosť vykonávať pracovnú zdravotnú službu vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do prvej a druhej kategórie, v ktorých sú nižšie zdravotné riziká.

Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci od poslancov za SaS. Poslanci Jana Kiššová, Peter Osuský a Eugen Jurzyca navrhovali zrušiť povinnosť vykonávať pracovnú zdravotnú službu vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do prvej a druhej kategórie, v ktorých sú nižšie zdravotné riziká. Vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do tretej a štvrtej kategórie s vyššími zdravotnými rizikami chceli pracovnú zdravotnú službu zachovať.
„Súčasná úprava, zakotvujúca povinnosť pracovnej zdravotnej služby vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do prvej a druhej kategórie, je príkladom šikanózneho výkonu štátnej moci vo vzťahu k podnikateľom zamestnávajúcim uvedené kategórie zamestnancov a profitujú z nej najmä poskytovatelia pracovnej zdravotnej služby,“ uviedli poslanci za SaS k svojmu legislatívnemu návrhu. Táto, podľa liberálov samoúčelná a zbytočná povinnosť, odčerpáva zamestnávateľom zdroje, ktoré by mohli investovať do rozvoja firmy a zvyšovania jej konkurencieschopnosti, či do prijímania nových zamestnancov a zvyšovania miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy