Priebežným sledovaním spotreby energií v bytoch možno ušetriť

Do konca budúceho roka by sa mali v bytových domoch inštalovať meradlá, ktoré umožnia rozpočítať skutočne spotrebovanú energiu. Túto povinnosť zavádza európska smernica o energetickej efektívnosti, podľa ktorej by mal byť spotrebiteľ zároveň informovaný o svojej spotrebe energií častejšie ako raz ročne. Spoločnosť ista Slovakia preto radí vlastníkom bytov a správcom, aby sa na novinky pripravili už teraz.

"Pokiaľ má váš bytový dom podlahovú plochu viac ako 500 štvorcových metrov (m2) a je zásobovaný centrálnym zdrojom tepla, máte do konca roka 2016 povinnosť nainštalovať pomerové rozdeľovače tepla alebo iné určené meradlá," pripomenula spoločnosť. Podľa jej interných analýz chýbajú takéto merače rok a pol po prijatí novely zákona o tepelnej energetike v približne 20 % bytov na Slovensku.

"Na tohtoročnej schôdzi by sa mali vlastníci bytov spolu so svojím správcom rozhodnúť, aký merací systém si vo svojom bytovom dome vyberú a objednajú. Čas sa kráti, a preto by si voľbu nemali nechať na poslednú chvíľu. Realizácia by sa nemusela stihnúť načas," upozornila konateľka a riaditeľka ista Slovakia Jana Machková.

Okrem potreby rozúčtovania energií za teplo a vodu na základe skutočnej spotreby smernica ukladá povinnosť informovať spotrebiteľa o jeho spotrebe energií, a to nielen raz ročne, ako je to dnes, ale aj v kratších časových intervaloch. Takéto poskytovanie informácií je však podľa Machkovej možné vtedy, ak budú bytové domy vybavené vhodnou technológiou.

Šéfka firmy zdôraznila, že na správcov a vlastníkov bytov čakajú v najbližšom období zmeny, ktoré ich výber pomerového rozdeľovača tepla či iného určeného meradla určite ovplyvnia. "Prečo by mali neefektívne investovať v priebehu 10 rokov dvakrát, keď majú príležitosť na úsporné riešenie? Na základe týchto skutočností sa oplatí vybrať si taký systém zberu a spracovania dát spotrebovaných energií, ktorý je založený na rádiovej technológii," odporúča.

Nájomníci, ktorí sú častejšie informovaní o spotrebách, sú podľa spoločnosti ista úspornejší než ich susedia. "Integráciou rádiového systému na internetový portál môžu vlastníci bytov, ako aj správcovia sledovať a porovnávať svoju spotrebu energií a vody v kratších časových intervaloch. Sledovaním spotreby môžu v domácnosti ušetriť až 9 % nákladov na energiu za teplo," vyčíslila Machková.

Súvisiace články

Aktuálne správy