Nemecké priemyselné objednávky v auguste klesli

Objednávky medzimesačne oslabili o 1,8 %. Z krajín mimo eurozóny nemeckí priemyselní výrobcovia evidovali v auguste prepad objednávok o 3,7 %

Nemecké priemyselné objednávky v auguste nečakane klesli. Prispel k tomu najmä slabší dopyt z krajín mimo eurozóny. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v utorok ministerstvo hospodárstva, objednávky medzimesačne oslabili o 1,8 %. V zahraničí nemeckí priemyselní výrobcovia evidovali pokles o 1,2 %. Z krajín mimo bloku spoločnej meny sa však dopyt prepadol o 3,7 %. Aktuálne údaje opäť upozorňujú na riziko oslabenia exportu z najväčšej európskej ekonomiky, najmä pod tlakom hospodárskeho spomalenia v Číne. Analytici v prieskume agentúry Reuters očakávali, že v auguste objednávky posilnia o 0,5 %.

K poklesu domácich objednávok o 2,6 % prispela dovolenková sezóna, kým dopyt z eurozóny má jednoznačne rastový trend, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Situáciu v nečlenských štátoch menovej únie však označilo za menej predvídateľnú. Slabšie výsledky v Číne a na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch zatiaľ nemecké firmy dokázali kompenzovať silným dopytom v USA a zotavením niektorých krajín v eurozóne. V druhom polroku by však zahraničný dopyt mohlo obmedziť spomalenie čínskej ekonomiky a emisný škandál v automobilke Volkswagen.

Súvisiace články

Aktuálne správy