Nemecký dovoz ropy zlacnel o 33 %

Za dovoz ropy počas januára až augusta tohto roka krajina zaplatila 23,2 mld. eur, čiže v medziročnom porovnaní ušetrila 33 %

Nemecko za dovoz ropy počas januára až augusta tohto roka zaplatilo 23,2 mld. eur, čo je medziročný pokles o 33 %, hoci import ropy do krajiny sa o 3,8 % zväčšil. Informoval o tom v pondelok nemecký spolkový úrad pre ekonomiku a riadenie exportu BAFA. Ropa z Ruska tvorila počas prvých ôsmich mesiacov tohto roka 34,5 % nemeckého dovozu čierneho zlata, 26,3 % nemeckého importu tvorila ropa z britskej a nórskej ťažby v Severnom mori a 18 % dovezenej ropy pochádzalo z produkcie členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Nemecko importuje ropu z viac ako 30 krajín. Závislosť krajiny od ruskej ropy sa však zvýšila, keďže počas januára až augusta 2014 ropa z Ruska tvorila 33,6 % celkového dovozu čierneho zlata do Nemecka. Podiel ruskej ropy na nemeckom dovoze stúpol napriek kríze na Ukrajine a výzvam Európskej komisie, aby členské štáty Európskej únie diverzifikovali dovoz ropy. Cena londýnskej ropy Brent, ktorá bola v júni minulého roka nad úrovňou 115 USD za barel, do augusta tohto roka zlacnela na takmer 42 USD za barel.

(1 EUR = 1,1236 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy