Grécko nezníži cenu prenájmu regionálnych letísk

Nemecká firma Fraport sa dohodla, že za prenájom 14 letísk na 40 rokov zaplatí paušálnu sumu 1,2 mld. eur a bude každoročne platiť zhruba 23 mil. eur, podľa gréckej tlače však chce dosiahnuť zníženie ceny

Grécko nezníži cenu za prenájom letísk, na ktorej sa dohodlo s nemeckou spoločnosťou Fraport napriek správam, že nemecká firma chce dosiahnuť lepšie podmienky. Povedal to v pondelok Stergios Pitsiorlas, šéf gréckej privatizačnej agentúry. Fraport súhlasil s tým, že zaplatí paušálnu sumu 1,2 mld. eur a bude každoročne platiť zhruba 23 mil. eur za prenájom letísk v obľúbených gréckych turistických lokalitách. Dohoda o prenájme má trvať 40 rokov. Zároveň sa predpokladá, že Fraport počas tohto obdobia do letísk investuje celkovo 1,4 mld. eur.
„Nediskutujeme o nijakom znížení ceny,“ povedal šéf gréckej privatizačnej agentúry HRADF Stergios Pitsiorlas pre denník Efimerida Ton Syntakton a dodal, že dohoda s Fraportom sa podpíše v terajšej podobe. Vysokopostavení predstavitelia spoločnosti Fraport minulý týždeň navštívili niektoré letiská a denník citoval nemenované zdroje, podľa ktorých sa nemecká firma snažila dosiahnuť zníženie ceny.

Grécka vláda vlani vybrala nemeckú spoločnosť Fraport a jej gréckeho partnera, energetickú firmu Copelouzos, ako preferovaných záujemcov o prevádzku 14 regionálnych letísk v turistických destináciach. Má ísť o prvú veľkú privatizáciu zrealizovanú vládou gréckej ľavicovej strany Syriza a zároveň jednou z najväčších privatizácií od vypuknutia dlhovej krízy v závere roka 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy