Back to the 90’s: Aj tie najväčšie hviezdy postupne vyhasnú

, Bloomberg;visualcapitalist Foto: SITA.

Komodity boli na začiatku tisícročia považované za hviezdy finančných trhov, favorizovali ich mnohí investori. Ich cena rástla skokovo, aj vďaka vysokej inflácii, slabému doláru a nízkym úrokovým sadzbám. Dnes to vyzerá tak, že trh s nimi je konci cyklu, a nie je isté, či sa ešte niekedy bude niečo podobné opakovať.

Bloomberg Commodity Index, ktorý je tvorený košom základných komodít vrátane energetických surovín, poľnohospodárskych plodín alebo drahých kovov, po pomerne nevýraznom vývoji v 90. rokoch zaznamenal na začiatku nového tisícročia výrazný skok. Od roku 2001 do roku 2007 stratil dolár 41 % hodnoty a ceny všetkých komodít v dolárovom vyjadrení vyleteli smerom hore. V rovnakom čase Čína zaznamenala obrovskú expanziu infraštruktúry, realitného trhu a výrobných sektorov, čo viedlo k tomu, že sa hodnota indexu takmer strojnásobila.

To všetko je ale už história. Infláciu v mnohých svetových regiónoch vystriedala deflácia, dolár je de facto voči všetkým hlavným menám na niekoľkoročných maximách a komodity v dolárovom vyjadrení trpia. Cena ropy Brent za posledný rok klesla skoro o polovicu a na vrchol okolo 150 USD stráca približne 200 %. Spotreba ropy v USA sa vlani vyšplhala na 6,98 miliardy barelov, pozitívom poklesu je tak aspoň úspora amerických spotrebiteľov, ktorá môže v ich peňaženkách podľa odhadov nechať až dodatočných 300 miliárd USD.

Nie je to však len o rope, pokles ceny zaznamenali takmer všetky komodity. Okrem silného dolára má na vývoj cien na komoditných trhoch vplyv aj silná ponuka a v prípade ropy a plynu ešte aj frakovanie. Nemožno navyše podceňovať vplyv Číny. Tamojšia vláda plánovala obrovský rast spotreby a investovala astronomické sumy do výstavby, teraz ale čelí najväčší spotrebiteľ komodít spomaľovaniu ekonomického rastu, čo pociťujú prakticky všetci výrobcovia. Podľa údajov zozbieraných webom Visual Capitalist spotrebuje Čína 54 % celosvetovej produkcie hliníka, 48 % medi, 50 % niklu, 45 % ocele a 60 % betónu. Čína podľa webu spotrebovala za tri roky dokonca toľko betónu ako USA v celom 20. storočí. Pokiaľ ide o energetické suroviny, spotreba Číny zhltne 49 % svetovej produkcie uhlia, 13 % uránu a 12 % ropy. Podobné je to s potravinami, na Čínu pripadá spotreba 30 % svetovej produkcie ryže, 22 % obilia a 17 % pšenice.

Na začiatku tisícročia bola Čína jedným z dôležitých faktorov rastu cien komodít. Kvôli tomu, že jej ekonomický rast spomalil na polovicu, sa ale teraz komodity prakticky vrátili do 90. rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy