Boj so zadlžením brzdí podľa R. Heneka aj vysoké daňové zaťaženie

Vysoké zadlženie mesta Púchov je všeobecne známym faktom už niekoľko rokov. Súčasná samospráva tento stav zdedila po predchádzajúcom primátorovi a súčasnému vedeniu mesta nezostáva podľa primátora Rastislava Heneka nič iné, len túto situáciu v nadchádzajúcom období vyriešiť. Reagoval tak na analýzu, ktorú dnes zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) na základe údajov ministerstva financií. Podľa nej je Púchov tretím najzadlženejším mestom na Slovensku, jeho dlh predstavuje 48,1 percenta bežných príjmov.
“Označenie vysoko zadlženej samosprávy je o to menej potešiteľné, že zároveň sme mesto s vysokým daňovým zaťažením podnikateľských subjektov. Takže cesta zvyšovania miestnych daní na zníženie zadlženosti je neprijateľná a už teraz dosahuje svoje maximálne limity. Riešením, samozrejme, nie je ani zabrzdenie investičného rozvoja na niekoľko rokov,” skonštatoval Henek.
Stratégia mesta je však podľa neho jasná a zrozumiteľná, chcú ekonomizovať činnosti nielen na úrovni mesta, ale aj jeho dcérskych spoločností, kde sú značné rezervy. “Začali sme nahlas poukazovať na veci, ktoré boli neadekvátne alebo sú rozporuplné. Skončilo sa financovanie mimoriadne drahých a neproduktívnych investičných aktivít a výplata neadekvátne vysokých mzdových stimulov. V ďalšej fáze pripravujeme optimalizáciu činností našich mestských spoločností a centralizáciu ich služieb, ktoré vykonávame duplicitne a draho. Či už ide o účtovníctvo, údržbárske práce, personalistiku, reklamné činnosti. Obstarávame verejne tak, že už dnes reálne evidujeme zvýšenie plánovaných príjmov a zníženie rozpočtovaných nákladov v tisícoch eur oproti predchádzajúcim rokom,” zdôraznil púchovský primátor.
Ako dodal, v blízkej budúcnosti predpokladajú reštrukturalizáciu úverového portfólia, keďže sa zmenila situácia na bankovom trhu, podmienky úverov sú tak výhodnejšie. “Následne, samozrejme, dôjde k ďalšiemu znižovaniu zadlženosti a zároveň predpokladáme aj úsporu na úrokoch. Mesto napriek tomu svoje zadlženie priebežne znižuje pravidelným splácaním úverov,” uzavrel Henek.
Najzadlženejším slovenským mestom spomedzi 50 najväčších miest na Slovensku je Žilina. Žiline sa síce podarilo medziročne znížiť dlh zo 77,1 % na 59,7 % bežných príjmov, no za toto zlepšenie mesto do veľkej miery vďačí kontroverznému odpusteniu časti dlhu, ktoré mu schválila vláda. Druhým najzadlženejším mestom bola ku koncu roka 2014 Čadca 48,3 %), na treťom mieste je Púchov (48,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy