Britská vláda pripravuje predaj posledných akcií veľkobanky Lloyd’s

Britská vláda zintenzívnila prípravy na predaj posledného balíka akcií, ktorý jej ešte zostal v Lloyd's Banking Group (LBG).

Britská vláda zintenzívnila prípravy na predaj posledného balíka akcií, ktorý jej ešte zostal v Lloyd’s Banking Group (LBG). Informovala o tom nemecká spravodajská televízna stanica N24 s odvolaním sa na ministerstvo financií. Štát vstúpil do veľkobanky ako akcionár – záchranca po vypuknutí finančnej krízy v roku 2008.
Na poslednom predaji akcií LBG by mali zarobiť aj malí akcionári. Štát im ponúkne podiely najmenej za 2 miliardy GBP (2,72 miliardy eur) so zrážkou 5 % z ich trhovej ceny. Pripravuje sa pre nich aj bonus pozostávajúci z 10 akcií v prípade, ak si prvé akcie podržia najmenej rok.
Britská vláda prispela na záchranu veľkobanky 20 miliardami GBP a stala sa tak vlastníkom 40 % akcií LBG. Po upokojení finančných trhov a skonsolidovaní veľkobanky začala vláda rozpredávať akcie so ziskom, ale ešte jej z nich zostalo 12 %.
Akcie veľkobanky mohli doteraz kupovať len inštitucionálni investori. Podiely LBG medzitým zaznamenali prudký rast hodnoty, takže sa im ich nákup stal vysoko výnosným.
Banková skupina vlani po prvý raz po rokoch skončilo podnikanie so ziskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy