Kde vedia, ako naštartovať motor ekonomiky: Poznáte 12 najinovačnejších krajín sveta?

, businessinsider Foto: thinkstock

Inovácie sú jedným z najzaujímavejších spôsobov, ako posunúť krajinu vpred. Ale k tomu musí byť vytvorené priaznivé prostredie pre tvorivú činnosť, ktorá je podporovaná tak vo verejnom, ako aj súkromnom sektore.

Buďme ale konkrétnejší, hovoríme o tom, nakoľko je dôležité, aby jednotlivé krajiny mali kvalitné vedeckovýskumné inštitúcie, dostatočné investície do výskumu a vývoja a ochrany duševného vlastníctva. Podľa nedávnej správy Svetového ekonomického fóra má nasledujúcich 12 krajín takéto prostredie a nastúpilo na cestu stať sa najviac inovatívnou krajinou sveta.
 

12. Veľká Británia
Krajinu zaradili na 2. miesto pokiaľ ide o kvalitu vedeckých výskumných inštitúcií, a 4. miesto za spoluprácu medzi univerzitami a priemyslom v oblasti výskumu a vývoja. Avšak až na 34. miesto vo verejnom obstarávaní pokročilých technologických ýrobkov a 18. v dostupnosti vedcov a inžinierov. "Krajina vytvorila dobré podmienky pre rozvoj odvetvia služieb, navyše Londýn sa stal epicentrom európskej tech a startup scény," uvádza správa.

11. Taiwan
Taiwan sa umiestnil na 13. priečke vo výdavkoch spoločnosti na výskum a vývoj, a 14. v spolupráci akademického a priemyselného sveta v oblasti výskumu a vývoja. Horšie je to s verejným obstarávaním pokročilých tech výrobkov, 29. miesto a 26. priečka za kvalitu vedeckých výskumných inštitúcií. Celková globálna konkurencieschopnosť Taiwanu je o jednu priečku horšia než vlani, "nedostatočná kapacita inovovať" je jednou z najproblematickejších faktorov pre podnikanie v tomto roku, píše sa v správe.

10. Dánsko
Dánsko bodovalo vďaka  pomeru patentových žiadostí k počtu obyvateľov, patrí mu ôsma priečka, a 11. za inovácie. Naopak body stratilo za verejné obstarávanie pokročilých tech výrobkov aj za dostupnosť vedcov a inžinierov. Inovačný index Dánska zostáva vyšší ako väčšiny vyspelých ekonomík, a je jedným z faktorov, ktoré robia krajinu konkurenčnou v globálnej ekonomike.

9. Singapur
Singapur obsadil štvrtú priečku za verejné obstarávanie pokročilých technologických produktov, a 5. miesto za spoluprácu medzi univerzitami a priemyslom vo výskume a vývoji. Horšie je to v schopnosti presadzovať inovácie, 19. miesto. "S najlepším systémom vzdelávania a vyššou odbornou prípravou vo svete má Singapur dobrú pozíciu pre zvýšenie presadzovania technológií, sofistikovanejšieho obchodu a inovácií," uvádza správa.

8. Holandsko
Holandsko získalo skóre za kvalitu vedeckých výskumných inštitúcií, patrí mu 6. miesto  a 9. za dobrú spoluprácu medzi univerzitami a priemyslom vo výskume a vývoji. Za dostupnosť vedcov a inžinierov je to ale 22. miesto, a len o priečku lepšie je na tom s verejným obstarávaním vyspelých tech výrobkov. "Holandská ekonomika zostáva jednou z najviac sofistikovaných a inovatívnych na svete, s otvoreným a efektívnym trhom," uvádza správa.

7. Švédsko
Švédsko sa dostalo na bedňu vďaka pomeru počtu žiadostí na patentovom úrade k počtu obyvateľov a zemiaková medaila za schopnosti inovovať. Za verejné obstarávanie pokročilých tech výrobkov získalo umiestnenie na 23. mieste a 14. za dostupnosť vedcov a inžinierov. "Inovácia ekosystém vo Švédsku ťaží z vysokých úrovní technologickej osvojenie a využívanie informačných a komunikačných technológií, a sofistikované súkromnom sektore," uvádza správa.

6. Nemecko
Nemecko je tento rok na 5. mieste v schopnosti inovovať a 6. za výdavky spoločnosti na výskum a vývoj. Jedinou kategóriou, kde sa Nemecko nedokázalo umiestniť v top 10 bola dostupnosť vedcov a inžinierov, skončilo na 15. mieste. "Inovácie sa v krajine vyznačujú vysokou úrovňou výdavkov spoločnosti na výskum a vývoj a priaznivé výskumné prostredie, vrátane obchodnej spolupráce s univerzitami a silnými vedeckovýskumnými inštitúciami," uvádza správa.

5. Japonsko
Japonsko je svetovou jednotkou v pomere žiadostí o patenty k počtu obyvateľov, a na druhom čo sa týka výdavkov spoločnosti na výskum a vývoj. Spolupráca medzi akademickou pôdou a priemyslom už tak nefunguje, ako by mala, 16. miesto a za schopnosť inovovať je to len 14. priečka. "Vysoko kvalitné výskumné inštitúcie a firemné výdavky na výskum a vývoj, spolu s vynikajúcou dostupnosťou vedcov a inžinierov, prispeje k celkovému vysoko inovačnému prostrediu v krajine," uvádza správa.

4. Spojené štáty americké
USA získali 2. miesto v celosvetovom hodnotení v schopnosti inovovať, rovnako druhá priečka za spoluoprácu akademickej obce so špecialistami v priemysle. Za verejné obstarávanie pokročilých tech výrobkov je to 11. miesto. "Najväčšia sila Spojených štátov tkvie v jej jedinečnej kombinácii výnimočnej inovačnej kapacity, rozmerného trhu, a sofistikovaných podnikov. Inovačná kapacita krajiny je riadená spoluprácou medzi firmami a univerzitami, ľudským kapitálom, a spoločnosťou, ktorá dokáže vyčleniť výdavky na výskum a vývoj," tvrdí správa.

3. Izrael
Izrael skóroval v top 10 pre každú jednu kategóriu. To mu prinieslo celkové umiestnenie na 3. mieste na svete pre schopnosti inovovať a rovnako 3. za kvalitu vedeckých výskumných inštitúcií. Najviac bodov stratil za dostupnosť vedcov a inžinierov (8.) a verejné obstarávania vyspelých tech výrobkov (8). Celkovo sa Izrael zaradil ako 27. najviac konkurencieschopný národ na svete, a ako líder v oblasti inovácií.

2. Fínsko
Fínsko ako jednotka pre dostupnosť vedcov a inžinierov, aj za spoluprácu medzi univerzitami a priemyslom vo výskume a vývoji. Jedinou kategóriou, kde nedokázalo skórovať v top 10 boli  vládne tendre na vyspelé tech výrobky, kde Fínsko skĺzlo na 33. miesto v globálnom meradle. Fínske "verejné inštitúcie sú transparentné a efektívne, systém vzdelávania a vyššej odbornej prípravy patrí medzi najlepšie na svete, a jeho podnikateľský sektor je jedným z najviac inovatívnych," uvádza správa.

1. Švajčiarsko
Švajčiarsko je svetovým lídrom pre tri kategórie: inovačné kapacity, kvalita vedeckých výskumných inštitúcií, a výdavky spoločnosti na výskum a vývoj. Avšak za dostupnosť vedcov a inžinierov je to len 23. miesto. "Švajčiarsko sa dá považovať za inovačný pilier, vďaka svetovým výskumným inštitúciám, vysokým výdavkom na výskum a vývoj zo strany podnikov, a intenzívnej spolupráci medzi akademickým svetom a súkromným sektorom," uvádza správa. "Ale mnoho ďalších faktorov, prispieva k tomu, že Švajčiarsko má inovačný ekosystém, vrátane úrovne sofistikovanosti biznisu a schopnosti krajiny vychovávať aj prilákať talenty."

Súvisiace články

Aktuálne správy