Bernanke: Za krízu by malo sedieť viac bankárov z Wall Street

, USA Today Foto: SITA

Bývalý šéf Fedu Ben Bernanke by chcel vidieť viac bankárov z Wall Street vo väzení za to, že spôsobili finančnú krízu v roku 2008.

V rozhovore pre USA Today v nedeľu obhajoval Bernanke svoje rozhodnutie spustiť záchranné kroky. Vyhlásil, že aj keby ich nepodnikol, kolaps by rovnako nastal. Bernanke a jeho tím sa ocitol v paľbe ostrej  kritiky za výpomoc Wall Streetu  v čase, keď sa spoločnosť utápala v korupcii, rástla príjmová nerovnosť aj miera nezamestnanosti a trh s bývaním kolaboval.

V rozhovore poukázal na to, že finančný podnik sa nemôže dostať do väzenia, a že väčšia zodpovednosť by sa mala vyvodzovať na individuálnej úrovni. Presne tak ako v iných sektoroch.

Bernankeho kniha, ktorá by sa mala objaviť na pultoch tento týždeň, popisuje situáciu vo vnútri Fedu počas krízy. V rozhovore povedal, že on sám si želal, aby sa Lehman Brothers, čo je dnes synonymom pre krízu, zachránilo. "Boli sme skalopevne rozhodnutí nenechať ich skrachovať. Bohužiaľ, potenciálny kupca pre Lehman, Bank of America a Barclays, sa rozhodli, že nakoniec firmu nekúpia, pretože mali v súvahe priveľa červených čísiel."

Bernanke sa domnieva, že Fed nedostatočne vysvetlil svoje kroky verejnosti, čo viedlo k nedorozumeniam a nakoniec k verejnej dražbe. "Nemali sme čas ani energiu, vysvetliť verejnosti do podrobnosti čo sme urobili, prečo sme to urobili a že to bolo nevyhnutné pre zdravie ekonomiky," povedal muž, ktorý znížil kľúčovú úrokovú sadzbu Fedu na nulu v decembri roku 2008 aby tým naštartoval rast. Rovnako začal aj masívny výkup dlhopisov, čo je ďalší program pre stimulovanie  ekonomiky známy ako kvantitatívne uvoľňovanie. Bernanke skončil na čele Fedu niečo viac než pred rokom, nahradila ho Janet Yellenová.

Súvisiace články

Aktuálne správy