Cena elektriny klesá na historické minimum, ČEZ čakajú ťažké časy

Cena elektriny sa prepadá na historické minimum a elektrárenský gigant ČEZ to už pociťuje na hospodárskych výsledkoch a hodnote akcií. Informuje o tom portál E15.cz. Dodáva, že bude ešte horšie, lebo súčasný trend má v nasledujúcich rokoch pokračovať.

Nepriaznivý vývoj súvisí so zlacňovaním čierneho uhlia na svetovom trhu, ktoré je pre podnikanie v sektore výroby elektriny v strednej Európe rozhodujúce.
Od roku 2008 klesla cena tony čierneho uhlia o dve tretiny. Minulý týždeň za ňu odberatelia platili menej ako 50 USD (44,80 eura). A jej voľný pád pokračuje, lebo dopyt po čiernom uhlí silno klesá v Spojených štátoch i v Číne. Okrem toho je prebytok ťažobných kapacít.

Cena elektriny na burze v Lipsku sa dostala pod 30 eur za megawatthodinu. Jej dodávky v rokoch 2017 a 2018 teraz ČEZ predáva po 28,20 eura. A pád pod 28 eur je reálny. Po očistení ceny o infláciu bude firma predávať megawatthodinu lacnejšie než pred 15 rokmi.

Na budúci rok by mohol ČEZ dostavať za megawatthodinu ešte priemerne 34,20 eura, čo bude o 10 eur menej než vlani.

Cenu elektriny v strednej Európe určujú výrobné náklady nemeckých elektrární spaľujúcich čierne uhlie. Podľa výpočtov Medzinárodnej agentúry pre energiu v poslednom období platí, že zníženie ceny čierneho uhlia o 10 % zrazí cenu elektriny v Nemecku o 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy