Klamú aj výrobcovia televízorov? EK preskúma manipuláciu s údajmi o spotrebe

, ČTK Foto: SITA

Európska komisia preskúma dve štúdie, ktoré naznačujú softvérovú manipuláciu s testami spotreby energie televízorov. Správa prichádza v čase, keď automobilka Volkswagen čelí rozsiahlemu škandálu okolo softvéru umožňujúcom manipuláciu s emisnými testami naftových motorov.

Prvá štúdia tvrdí, že niektoré televízory spoločnosti Samsung vykazujú pri štandardizovaných testoch pokles spotreby energie o takmer polovicu. Samsung však akékoľvek pochybenia popiera. Druhá štúdia obviňuje nemenovaného výrobcu, že jeho televízne prijímače pri testovaní upravujú úroveň jasu. "Obe štúdie preskúmame," povedala hovorkyňa komisie Anna-Kaisa Itkonenová. "V prvom rade preveríme, či tento problém existuje," dodala. Upozornila, že komisia zatiaľ nezačala oficiálne vyšetrovanie.

Údaje o spotrebe televízorov sú podľa BBC založené na desaťminútovom testovacom videu. Testovanie vykonávajú sami výrobcovia, avšak výsledky môžu kontrolovať regulačné orgány v členských krajinách Európskej únie.

Štúdia konzorcia mimovládnych organizácií ComplianTV tvrdí, že testovanie jedného z televízorov spoločnosti Samsung ukázalo, že spotreba počas prvej minúty od spustenia testovacieho videa klesla zo 70 wattov na približne 39 wattov. "To nie je normálne," uviedol Richard Kay, hovorca britskej mimovládnej organizácie Energy Saving Trust, ktorá je súčasťou ComplianTV. Dodal však, že ComplianTV nemá "žiaden dôkaz naznačujúci obvinenia, že Samsung má technológiu, ktorá dokáže rozoznať, že prebieha testovanie".

Samsung dôrazne odmietol podozrenie, že jeho televízory sú nastavené tak, aby manipulovali s testami spotreby energie. Za rozdielmi v spotrebe podľa firmy môže funkcia motion lighting, ktorá reguluje podsvietenie obrazovky a ktorá funguje v laboratórnych i reálnych podmienkach.

Výsledky prieskumu ComplianTV navyše podľa informácií z minulého týždňa ukázali, že deklarované údaje o spotrebe televízorov na európskom trhu vo väčšine prípadov zodpovedajú skutočnosti. Odborníci však nevylúčili, že niektoré modely televízorov aj inej elektroniky môžu obsahovať softvér, ktorý zlepší výsledky spotreby v čase testovania.

Nemecký automobilový koncern Volkswagen minulý týždeň priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut v celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s emisnými testami. Automobily vzhľadom k tomuto softvéru mohli pri testoch vykazovať nižšie emisie než pri bežnej prevádzke.

Súvisiace články

Aktuálne správy