Ruské štátne firmy chcú platiť nižšie dividendy

Podľa zdrojov denníka Vedomosti chcú spoločnosti s podielom štátu úľavami z dividend kompenzovať straty z vyššieho zdanenia v energetickom priemysle

Štátne energetické firmy v Rusku žiadajú úľavy z platenia dividend, pokiaľ vláda presadí zvýšenie daní v ropnom a plynárenskom priemysle. Informoval o tom v pondelok denník Vedomosti, pričom sa odvolával na vládne zdroje. Vyššie zdanenie energetického sektora má podľa plánov ministerstva priniesť do rozpočtu v roku 2016 dodatočných 300 mld. RUB. Ministerstvo navrhuje ponechať daň z exportu ropy na nezmenenej úrovni, hoci pôvodne sa počítalo s jej znížením. Ďalším opatrením je zvýšiť daň z ťažby plynu. O prípadných úľavách z dividend sa má rozhodnúť na „individuálnej“ báze, informoval ďalej denník, ktorý nemenoval konkrétne firmy.

Rusko, ktorého ekonomika sa podľa odhadov v tomto roku zmenší o 3,9 až 4,4 %, hľadá spôsoby naplnenia štátnej pokladnice. Vláda je pod tlakom, aby prijala niektoré tvrdé opatrenia do 25. októbra, kedy musí parlamentu predložiť návrh rozpočtu pre rok 2016.

(1 EUR = 74,0858 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy