Čech pracuje na iPhone dlhšie než Slovák

Kým obyvateľ filipínskej Manily pracuje na kilogram chleba takmer hodinu a pol, ľudia vo švajčiarskom Zürichu na to potrebujú len päť minút. Pražania si naň zarobia za 13 minút a potrebujú naň robiť o dve minúty menej než Bratislavčania. Tí však majú podstatne lacnejšie iPhony. Informuje o tom portál iDNES s odvolaním sa na porovnanie, ktoré urobila banka UBS, najväčší švajčiarsky úverový ústav.
Banka porovnala ceny tovarov dostupných takmer na celom svete – hamburger Big Mac, chlieb (1 kg), ryžu (1 kg) a telefón iPhone 6. V 70 vybraných mestách bol v niektorých prípadoch výrazne rozdielny čas, ktorý ich obyvatelia museli odrobiť, aby si mohli určitý základný produkt kúpiť. Na príčine boli rozdielne ceny a mzdy.
Big Mac je výrazne najdrahší v kenskej metropole Nairobi. Jej obyvateľom trvá takmer tri hodiny (173 minút), kým naň zarobia, Hongkončanom iba 9 minút.
Zarobiť si na chlieb je najnáročnejšie vo filipínskej Manile. Manilčan pracuje na kilový peceň 83 minút, Nairobčan na to potrebuje 44 minút, Aténčania a Varšavčania 20 minút.
Rozdiely sú zreteľné aj medzi Berlínom a Mníchovom, teda dvoma mestami, ktoré pred štvrťstoročím oddeľovala železná opona. Mníchovčania sú stále v lepšej situácii – na chlieb potrebujú pracovať 7 minút, na kilogram ryže 5 minút a na iPhone 41 hodín. Nižšie mzdy v Berlíne potrebný pracovný čas na ne predlžujú o 9 a 13 minút.
Pre nadšencov iPhonov je mestom zasnúbeným Zürich. Jeho obyvateľom stačí odpracovať necelých 21 hodín, teda menej ako tri dni, aby mali naň potrebnú sumu. V New Yorku sa naň pracuje v priemere 24 hodín. Pražania musia na iPhone pracovať 143, Bratislavčania 101 a Varšavčania za 143 hodín.

Súvisiace články

Aktuálne správy