Hlavná cena Agrofilmu putuje do Maďarska za Globálne menu

Maďarský film Global menu (Globálne menu) si odniesol hlavnú cenu z tohtoročného festivalu Agrofilm, ktorý sa koncom tohto týždňa skončil v Nitre. Film prináša komplexný pohľad na zmeny v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle za posledné storočie a zobrazuje ich pútavým spôsobom, ktorý je prijateľný pre väčšinových divákov, skonštatovala odborná porota.
Rakúsky producent so svojím filmom Landraub (Zaberanie pôdy) získal Cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Film poukazuje na zvýšený dopyt po poľnohospodárskej pôde a spochybňuje praktiky investorov. Ako najlepší slovenský film porota ocenila dokument Štefana Vaľa Odvodňovanie pevnín = klimatická zmena, v ktorej autor ukazuje na hrozbu devastácie pôdy a ponúka cestu, ako ju zastaviť. Cenu FAO Osiris za najlepšie spracovanie medzinárodnej témy získal nemecký film Strážcovia zemiakov. Film prináša svedectvo o tom, ako klimatické zmeny ohrozujú potravinovú bezpečnosť a spôsob života pôvodných kečuánskych komunít. „Festival opäť potvrdil, že aj v takej špecifickej oblasti, ako je poľnohospodárstvo a výživa, je možné vytvoriť veľmi kvalitné a zaujímavé filmy, ktoré spotrebiteľom otvárajú oči a orientujú ich v obrovskom množstve povrchných informácií,“ skonštatoval prezident festivalu Štefan Mihina.
Na 31. ročníku filmového festivalu Agrofilm sa prezentovali tvorcovia z 18 krajín zo štyroch kontinentov sveta. Počas celého týždňa ponúkol medzinárodný filmový festival 112 dokumentárnych filmov, ktoré vytvorili tvorcovia z Európy, Ázie, Južnej Ameriky a Austrálie. Medzi finalistov sa dostalo 30 filmov s dĺžkou od deväť do 130 minút. Premietanie filmov bolo zabezpečené na šiestich premietacích miestach nielen v meste pod Zoborom, ale aj vo Zvolene a Bratislave. Festival každoročne organizuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spolu s Výskumným ústavom živočíšnej výroby v Nitre pod záštitou Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a ďalších organizácií. Na Agrofilme mali doteraz diváci príležitosť vidieť celkovo takmer 4000 filmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy