Podľa IEA klesnú celosvetové investície do produkcie ropy tento rok o 20 %

Globálne investície do produkcie ropy by v tomto roku mali klesnúť približne o 20 %. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Ak sa jej odhad potvrdí, pôjde o najvýraznejší pokles v histórii ropného sektora. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ako povedal šéf IEA Fatih Birol, dôvodom nepriaznivej prognózy sú nízke ceny ropy, ktoré zasiahli do príjmov ropných spoločností. Firmy musia znižovať náklady, čo ich odrádza od ďalších investícií do prieskumu a ťažby.
„Očakávame, že celosvetové investície do ťažby ropy klesnú tento rok oproti roku 2014 o 20 %,“ povedal Birol v piatok (2.10.) na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov energetiky skupiny G20 v Istanbule. Zároveň dodal, že očakávaný rozsah poklesu je najvyšší v histórii ropného sektora.
Pri cenách pod 50 USD (44,80 eura) za barel (159 litrov) musia firmy meniť investičné plány. Spoločnosti začali odkladať modernizáciu súčasných ťažobných prevádzok, ako aj nové prieskumné projekty, s ktorými pôvodne počítali. To ale zároveň znamená, že v nasledujúcich rokoch sa dá očakávať zníženie produkcie ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy