Ruské a ukrajinské aerolínie stratia v dôsledku sankcií ročne okolo 108 mil. eur

Celkové straty ruských a ukrajinských aerolínií v dôsledku vzájomného uzatvorenia vzdušného priestoru Kyjevom a Moskvou by mohli dosiahnuť okolo 108 miliónov eur ročne. Povedal to tento týždeň ruský minister dopravy Maxim Sokolov. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.
Ako povedal Sokolov na investičnom fóre v Soči, ak sa do úvahy vezme počet prepravených pasažierov a priemerná cena letenky, celkové straty pre ruských a ukrajinských prepravcov by mohli dosiahnuť okolo 7 až 8 miliárd rubľov (94,49 milióna až 107,98 milióna eur) ročne.
Ukrajina tento týždeň oznámila, že s platnosťou od 25. októbra uzatvorí svoj vzdušný priestor ruským leteckým spoločnostiam. Kyjev tieto spoločnosti zaradil na svoj zoznam fyzických a právnických subjektov, na ktoré vláda uvalila sankcie v súvislosti s politikou Ruska voči Ukrajine. Na zozname sankcionovaných je okrem iných aj najväčšia ruská letecká spoločnosť Aeroflot a jej tri dcérske spoločnosti.
V reakcii na ukrajinský zákaz prijalo Rusko odvetné opatrenia a oznámilo, že rovnako od 25. októbra uzatvorí svoj vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z Ukrajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy