Kurz eura vzrástol na 1,1319 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne posilnil. Dôvodom boli slabé údaje z amerického trhu práce. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa na vrchole predávalo až po 1,1319 USD, čo je o 1,5 centa viac ako ráno. Neskoro popoludní sa kurz spoločnej meny pohyboval len o niečo nižšie na úrovni 1,1290 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1160 (vo štvrtok: 1,1153) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8961 (0,8966) eura.
Po prevažne pokojnom obchodovaní sa dolár dostal popoludní pod výrazný tlak. Dôvodom bola mesačná správa o vývoji na trhu práce v USA. Ukázalo sa totiž, že tvorba pracovných miest sa v uplynulých dvoch mesiacoch výrazne spomalila a sklamala očakávania. Miera nezamestnanosti zostala v septembri na úrovni 5,1 % a mzdy medziročne vzrástli podstatne menej, ako počas predchádzajúcich fáz oživenia ekonomiky.
Správa bola tvrdým úderom pre americkú centrálnu banku Fed, ktorá sa chystala zvýšiť úrokové sadzby prvýkrát od finančnej krízy ešte do konca roka. Teraz nie je isté, či Fed radšej neodloží začiatok sprísňovania menovej politiky. Podľa finančných trhov je aktuálna pravdepodobnosť, že úrokové sadzby v USA vzrastú ešte tento rok, menšia než tretina.

Súvisiace články

Aktuálne správy