V USA v septembri pribudlo 142 tis. pracovných miest

Ekonómovia odhadovali, že v hospodárstve krajiny vznikne 203 tis. nových pracovných pozícií

Americkí zamestnávatelia v septembri zabrzdili prijímanie nových pracovníkov aj výšku miezd, čo vyvolalo pochybnosti, či ekonomika krajiny je dostatočne silná na to, aby centrálna banka USA pred koncom tohto roka zvýšila úroky. Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva v septembri pribudlo 142 tis. nových pracovných miest. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že v septembri v hospodárstve krajiny vznikne 203 tis. nových pracovných pozícií.

Americký rezort práce zároveň revidoval správu za august, pričom podľa nových údajov sa vtedy v ekonomike USA vytvorilo iba 136 tis. nových miest. To znamená, že išlo o najslabší rast počtu nových pracovných pozícií počas dvojmesačného obdobia za viac ako rok. Americké priemyselné firmy pociťujú spomalenie globálnej ekonomiky a v septembri zrušili 9 tis. miest po tom, ako v auguste počet zamestnancov zredukovali o 18 tisíc.

Septembrová miera nezamestnanosti v USA sa nezmenila a zostala na úrovni 5,1 %. Priemerný hodinový zárobok v krajine však minulý mesiac klesol o jeden cent na 25,09 USD. Oproti septembru minulého roka bol vyšší iba o 2,2 %, čo naznačuje, že inflačné tlaky sú nepatrné.

(1 EUR = 1,1160 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy