Lekári UNLP odmietli nadčasy nad hranicu zákona

Podľa predsedu odborov Martina Paula sú v tejto chvíli ošetrovaní v drvivej väčšine len akútni pacienti.

Lekári v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) odmietli nadčasy nad hranicu, ktorú im prikazuje zákon. Ako informoval predseda Slovenských lekárskych odborov Nezávislej odborovej organizácie pri UNLP Košice Martin Paulo, v tejto chvíli sú ošetrovaní v drvivej väčšine len akútni pacienti. „Niekoľko mesiacov sme upozorňovali vedenie nemocnice, že takýto stav môže nastať,“ upozornil.

Paulo zároveň vysvetlil, že k takémuto kroku sa lekári odhodlali potom, čo počet nadčasov presiahol únosnú mieru. „Ak by sme ostali v doterajšom nadstave nadčasov, mohlo by prísť k ohrozeniu zdravia a života pacientov, za čo nemôžeme preberať zodpovednosť. Nie je možné, aby na jednu ambulanciu prislúchalo priemerne osemdesiat pacientov za deň, 27 000 ošetrení pacientov za rok,“ argumentoval predseda odborov.

Niektorí lekári podľa neho okrem normálneho pracovného času majú aj osem 24-hodinových dní v práci, kde za 24 hodín nepretržitej práce ošetria viac ako sto pacientov. „Pri takomto množstve ošetrení nie je možné dostatočne kvalitne ošetrovať pacientov,“ doplnil Paulo.

Lekári vyzývajú preto primátora mesta Košice a predsedu NR SR výboru pre zdravotníctvo, Richarda Rašiho, aby zasiahol do tohto podľa nich nebezpečného stavu. „Mal by si uvedomiť, že v čase, kedy sa koná v Košiciach Medzinárodný maratón mieru, je veľmi nebezpečné, aby nebola zabezpečená stopercentná dostupnosť zdravotnej starostlivosti, to najmä v obore úrazová chirurgia,“ dodal Paulo.

Súvisiace články

Aktuálne správy