Nezamestnanosť v Španielsku v septembri vzrástla

Počet registrovaných nezamestnaných v krajine sa minulý mesiac zvýšil o 26 087 čiže o 0,64 % na 4,09 milióna

Zotavovanie španielskeho trhu práce v septembri stratilo dynamiku a miera nezamestnanosti sa oproti predošlému mesiacu zvýšila. Počet registrovaných nezamestnaných stúpol o 26 087 čiže o 0,64 % na 4,09 milióna. Informovalo o tom v piatok španielske ministerstvo práce. Záver leta je tradične nepriaznivým mesiacom pre trh práce, keďže sa končí sezónne najímanie pracovníkov. Nezamestnanosť sa zvýšila hlavne v sektore služieb, ktorý úzko súvisí s turizmom.

Septembrový medzimesačný rast nezamestnanosti v Španielsku však bol výraznejší ako v rovnakom mesiaci minulého roka, kedy sa počet nezamestnaných zvýšil o 19 720. Tento vývoj nasledoval po tom, ako sa tempo tvorby pracovných miest v auguste spomalilo. Španielsko sa dostalo z hlbokej recesie, ale existujú známky toho, že tempo ekonomického rastu už pravdepodobne kulminovalo, keď hospodárstvo počas apríla až júna medzikvartále vzrástlo o 1 %.

Perspektívu rastu globálnej ekonomiky poškodilo spomalenie Číny, ktoré pravdepodobne malo vplyv na španielsky export. Aktivita v španielskom priemyselnom sektore v treťom kvartáli oslabila. Vláda krajiny však prognózuje, že ekonomika za tretí kvartál vykáže rovnaký rast ako za druhý štvrťrok. „Nesúhlasím s názorom, že ekonomický rast sa pomaľuje,“ povedal vo štvrtok španielsky premiér Mariano Rajoy. Dodal, že Španielsko stále smeruje k tomu, že za celý tento rok vytvorí 600 tis. pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy