Francúzska ekonomika bude v tomto roku rásť o 1,1 %

"Tak ako aj minulý rok, bude HDP vo Francúzsku rásť miernejším tempom ako priemer eurozóny," uviedol štatistický úrad krajiny

Francúzske hospodárstvo bude pravdepodobne v tomto roku pre slabé investície v stavebníctve rásť pomalším tempom ako priemer eurozóny. Avšak zdá sa, že sa stabilizuje nezamestnanosť, ktorá dlhý čas stúpala. Uviedol v piatok štatistický úrad krajiny INSEE.

Silný export, vysoké výdavky domácností a menej prísna investičná politika firiem by mali viesť k tohtoročnému rastu hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,1 %, uviedol INSEE vo svojej štvrťročnej vyhliadke. Je to síce pokles v porovnaní s predchádzajúcou prognózou rastu o 1,2 %, no oproti minuloročnému zväčšeniu hospodárstva len o 0,2 % to predstavuje výrazné zlepšenie. Tak ako aj minulý rok, bude HDP vo Francúzsku rásť miernejším tempom ako priemer eurozóny, ktorý by mal podľa očakávaní v roku 2015 zaznamenať posilnenie o 1,6 %. Podľa štatistického úradu je zaostávanie spôsobené slabými investíciami v realitách.

Výdavky domácností by podľa INSEE mali tento rok rásť o 1,7 %, teda najrýchlejším tempom od roku 2007. Spotrebiteľské výdavky by mali za rok 2015 stúpnuť o 1,6 %, čo je viac ako dvojnásobok minuloročného rastu o 0,6 %. „Miera nezamestnanosti vo Francúzsku (vrátane zámorských teritórií) sa v druhom štvrťroku stabilizovala na 10,3 %. V prvej polovici roka by sa mala zamestnanosť zvýšiť dostatočne na to, aby aj pri náraste ekonomicky aktívneho obyvateľstva ostala nezamestnanosť na úrovni 10,3 %. Pričom na konci roka 2014 bola vo výške 10,5 %,“ oznámil INSEE.

Súvisiace články

Aktuálne správy