Produkcia hydiny bola v 1. polroku na úrovni vlaňajška, výroba vajec stúpla

Produkcia kurčiat a hydinového mäsa v SR sa v prvom polroku tohto roku medziročne nezmenila. "Predpokladáme, že prvý polrok je približne na úrovni minulého roku," uviedol pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Produkcia kurčiat a hydinového mäsa v SR sa v prvom polroku tohto roku medziročne nezmenila. „Predpokladáme, že prvý polrok je približne na úrovni minulého roku,“ uviedol pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Stabilizácii hydinárskeho sektora podľa jeho slov „určitým spôsobom“ napomohlo nové označovanie pôvodu mäsa, ktoré platí od 1. apríla 2015, odkedy sa musí uvádzať krajina pôvodu mäsa, čiže miesto chovu a miesto zabitia. „Počty hydiny sú tak približne stabilizované na úrovni roka predtým. Zamedzilo sa poklesom, ktoré sa zaznamenávali po uplynulé roky,“ poznamenal.
Produkcia vajec na Slovensku v prvom polroku 2015 zaznamenala podľa Molnára „mierny nárast“, pretože sa znovuobnovili niektoré farmy po bývalej spoločnosti Begokon. „Bývalý podnik prevzal nový investor a v prvom polroku obnovil dve farmy. Naštartovala sa aj produkcia vajec na farmách, ktoré boli obnovené ešte v minulom roku,“ doplnil šéf ÚHS.
Upozornil zároveň, že ceny vajec, ako aj hydiny v SR sú už dlhodobo na „pomerne nízkej úrovni“. „Ceny sú na úrovni okolo výrobných nákladov chovateľov, čo je pre nich viac-menej kritické. To je zároveň aj jeden z dôvodov, prečo noví investori, noví chovatelia neprichádzajú do odvetvia,“ dodal.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 36 členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy