Vedenie Volkswagenu hľadá riešenia na posilnenie finančnej pozície firmy

Vedenie Volkswagenu začalo hľadať riešenia, ktoré by zlepšili finančnú pozíciu firmy po tom, ako v dôsledku rozsiahleho emisného škandálu hrozia automobilke obrovské pokuty a vysoké náklady na zvolávanie áut s problematickým softvérom do servisov. Medzitým totiž ratingové agentúry varovali, že škandál môže mať pre najväčšiu európsku automobilku vážne následky a firma sa obáva, že časom by mohli jej rating zhoršiť. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dozorná rada spoločnosti preto začala diskutovať o opatreniach na posilnenie finančnej pozície firmy vrátane zníženia nákladov. Súčasťou možných riešení je aj zvýšenie kapitálu, uviedli pre agentúru Reuters dva zdroje blízke rade.
Ako uviedol jeden zo zdrojov, je možné, že ak by náklady spojené s emisným škandálom presiahli „kritickú úroveň,“ VW pristúpi k zvýšeniu kapitálu. Podľa analytika zo spoločnosti Bernstein Maxa Warburtona „je navýšenie kapitálu vysoko pravdepodobné, ak by náklady presiahli 10 miliárd eur“. O prípadnom predaji časti aktív či niektorých značiek však vedenie firmy neuvažuje.
Škandál vypukol pred dvomi týždňami, keď manipuláciu pri emisných testoch dieselových áut v USA zverejnila americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA). Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt neskôr oznámil, že k manipuláciám dochádzalo aj v Európe, kde VW predáva približne 40 % svojich vozidiel. Celkovo sa problematický softvér, ktorý umožňuje počas emisných testov znižovať vysoké objemy toxických oxidov dusíka, nachádza po celom svete asi v 11 miliónoch áut s naftovým motorom.
Škandál spôsobil prepad kurzu akcií VW a prinútil šéfa firmy Martina Winterkorna oznámiť rezignáciu na svoj post. Novým šéfom spoločnosti sa 25. septembra stal Matthias Müller, pôvodne šéf divízie Porsche.
Ratingová agentúra Moody’s minulý týždeň zmenila výhľad ratingu VW na negatívny, pričom ako dôvod uviedla riziká, ktoré emisná kauza predstavuje pre reputáciu a finančnú flexibilitu firmy. Podľa ďalšej agentúry Fitch by kríza mohla zasiahnuť celý automobilový sektor. Zdroje blízke dozornej rade VW dodali, že vedenie firmy sa obáva, že prípadné zníženie ratingu Volkswagenu by zvýšilo náklady na úvery a zhoršilo šance automobilky získať si späť dôveru zo strany investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy