Rast výrobného sektora eurozóny dosiahol v septembri 5-mesačné minimum

Rast výrobného sektora eurozóny sa v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spomalil a zaznamenal 5-mesačné minimum. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje agentúry Markit Economics, ktoré tak potvrdili predbežný odhad. Informoval o tom portál RTTNews.
Index nákupných manažérov agentúry Markit Economics pre výrobný sektor eurozóny klesol v septembri na 52 bodov z augustovej hodnoty 52,3 bodu. Septembrový výsledok bol najslabší od apríla tohto roka, stále však predstavuje rast aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Produkcia aj nové objednávky vzrástli, no len miernym tempom, a podľa analytikov bude prínos výrobného sektora pre celkovú ekonomiku eurozóny v 3. kvartáli iba minimálny. Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny by mal v 3. štvrťroku medzikvartálne vzrásť o 0,4 %.
Z jednotlivých krajín eurozóny sa výrobný sektor Francúzska po troch mesiacoch vrátil k rastu a čo sa týka najsilnejšej ekonomiky, Nemecka, tempo rastu bolo podľa konečných údajov slabšie, než sa pôvodne očakávalo. Pokles aktivity vo výrobnom sektore z krajín eurozóny zaznamenalo len Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy