Poslanci KDH neuspeli s návrhom na zmeny v peňažných príspevkoch pre ŤZP

Porovnávacie kritérium pre priznanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu ťažko zdravotne postihnutého (ŤZP) sa meniť nebude. Opoziční poslanci z hnutia KDH Július Brocka a Alojz Přidal dnes v parlamente neuspeli so svojím návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP.
Cieľom právnej úpravy, ktorú predložili poslanci, mala byť podpora sociálneho začlenenia fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím do spoločnosti a odstránenie tvrdosti zákona vo vzťahu k tým občanom s ŤZP. Tí sa podľa poslancov snažia zvýšiť svoj príjem pracovnou iniciatívou, ktorej dôsledkom je strata alebo výrazné zníženie pomoci od štátu v existujúcej forme kompenzácií ŤZP.
Preto navrhovali upraviť porovnávacie kritérium pre priznanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu tak, aby sa udržal motivačný charakter tohto príspevku. „Tento peňažný príspevok a jeho výška závisí od vzťahu príjmu osoby ŤZP a štvornásobku sumy životného minima. Ak je rozdiel týchto dvoch súm vyšší ako rozsah osobnej asistencie určenej v eurách, peňažný príspevok sa neprizná alebo odníme,“ uviedli poslanci.
Nezvyšovanie súm životného minima v posledných rokoch a pracovná aktivita osôb s ŤZP má podľa nich za následok stratu tohto príspevku, čo je značne demotivujúce pre viacerých ťažko zdravotne postihnutých občanov. Preto navrhli, aby sa tento príspevok odvíjal nie od štvornásobku životného minima, ale od päťnásobku životného minima. Touto zmenou by sa podľa poslancov udržal „motivačný charakter príspevku na osobnú asistenciu“.
Poslanci odmietli aj ďalšie zmeny v zákone o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP z dielne poslancov KDH Moniky Gibalovej a Martina Fronca. Hlavným účelom ich navrhovaných zmien bolo odstránenie diskriminácie fyzickej osoby, ktorá poberá príspevok na opatrovanie, opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím a súčasne poberá starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, výsluhový dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok.

Súvisiace články

Aktuálne správy