Poslancom KDH návrhy na zmeny v kompenzáciách ŤZP neprešli

Poslanci do druhého čítania neposunuli návrh poslancov Júliusa Brocku a Alojza Přidala ani návrh Moniky Gibalovej a Martina Fronca.

Poslancom opozičného KDH návrhy na zmeny v kompenzácii ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) v parlamente neprešli. Národná rada SR totiž do druhého čítania neposunula návrh poslancov Júliusa Brocku a Alojza Přidala ani návrh Moniky Gibalovej a Martina Fronca.

Brocka s Přidalom pritom navrhovali upraviť porovnávacie kritérium pre priznanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu tak, aby sa udržal motivačný charakter tohto príspevku. Nezvyšovanie súm životného minima v posledných rokoch a pracovná aktivita osôb s ťažkým zdravotným postihnutím má totiž podľa nich za následok stratu tohto príspevku. „Čo je značne demotivujúce pre mnohých ťažko zdravotne postihnutých občanov,“ píše sa v ich neúspešnom návrhu.

Druhý návrh Moniky Gibalovej a Martina Fronca zase predpokladal zavedenie rovnakého prístupu k fyzickej osobe, ktorá poberá príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutej osoby bez ohľadu na skutočnosť či je, alebo nie je takáto osoba poberajúca príspevok na opatrovanie poberajúca starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, výsluhový dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok.

Súvisiace články

Aktuálne správy