Lacné letenky ho vyšli draho: Nobelovec Shiller dostal poriadnu lekciu

, the fiscal times Foto: SITA

Laureát Nobelovej ceny za ekonómiu Robert Shiller sa minulý týždeň mohol presvedčiť o ekonomických princípoch v praxi. Teda aspoň pokiaľ ide o nedostatok voľných miest v lietadle.

Shiller a jeho manželka Virginia boli spoločnosťou United Airlines na lete do Aspenu vyzvaní, aby vstali a opustili svoje sedadlá. Na let bolo nejakým spôsobom predaných viac leteniek, než je kapacita lietadla. Žiaden z cestujúcich ale neakceptoval hotovostný stimul spoločnosti a nikto sa dobrovoľne svojho letu nevzdal. Personál bol preto nútený osloviť práve Shillera s menželkou, aby palubu opustili, pretože si kúpili letenky prostredníctvom webu cestovnej kancelárie. "Zrejme bolo naše cestovné najnižšie," povedala Virginia Shillerová pre MarketWatch.

Shiller sa vyjadril, že United Airlines im zaplatili 2700 dolárov, ale toto odškodnenie nezahŕňalo alternatívne cestovné opatrenia. Letecké spoločnosti majú povinnosť odškodniť cestujúcich až do výšky 1300 dolárov, ak im proti ich vôli znemožnia cestovanie. Výška kompenzácie závisí na tom, ako rýchlo dokážu leteckí dopravcovia dostať poškodených cestujúcich na ich miesto určenia.

Kolega Roberta Shillera z Princetonu Nouriel Roubini poslal tweet o incidente, v ktorom  United Airline označil za "bandu idiotov."

Prax, kedy cestujúcich nútia opustiť lietadlo nie je v ostatných rokoch ničím nezvyčajným. Za prvých šesť mesiacov tohto roka, viac ako 13300 cestujúci muselo nedobrovoľne zmeniť termín cesty, a ďalších 145 000 ich dobrovoľne súhlasilo s náhradou od leteckej spoločnosti. Letecké spoločnosti majú rôzne metódy pre určenie, kto bude ten, kto musí „z kola von“. Všeobecne platí, že elitní cestujúci a tí, ktorí si kúpia letenku medzi prvými, sú zvýhodňovaní. Ak sa chce bežný človek vyhnúť takejto nepríjemnosti, mal by voliť lety mimo špičky, kedy je menej pravdepodobné, že budú plne obsadené.

Súvisiace články

Aktuálne správy