Grécky pokus eliminovať potrebu peňazí: CD Madonny rozhodne nemá cenu jedného kurčaťa!

, New York Times Foto: SITA

Zhoršujúca sa ekonomická situácia v krajine a nedostatok likvidity prinútili gréckych občanov vrátiť sa k výmennému obchodu. Moderná verzia tradičného spôsobu obchodovania môže mať vďaka svojej efektivite priaznivý vplyv na ekonomiku, ale definitívnym riešením krízy určite nebude.

Mäsiar Thodoris Rusos už musel nejaký čas odkladať výmenu pneumatík na svojej dodávke. Kríza totiž doľahla na podnikateľov a peniaze sú nedostatkovým tovarom. Nakoniec ale dostal celú sadu za bezkonkurenčnú cenu: mesačnú dodávku mäsa. "Za normálnych okolností stoja pneumatiky 340 eur, ale peniaze neboli potrebné. Zaplatil som mäsom," hovorí spokojný Rusos.

Aj keď je to zatiaľ skôr ojedinelý jav, pesimistické vyhliadky vedú k postupnému rozširovaniu výmenného obchodu v krajine. Neformálny barterový obchod, ktorý fungoval už v minulosti a na gréckych ostrovoch pomohol prežiť mnohých komunitám, zažíva obrodenie. Grafici vymieňajú svoje práce za olivový olej, účtovníčky poskytujú rady za kancelárske potreby. Oblečenie, služby, vybavenie, ovocie a zelenina, to všetko možno vymeniť alebo získať bez peňazí.

"V Grécku je veľký problém s likviditou," pripomína Rusos, ktorý svojich dodávateľov a klientov nachádza v aténskom on-line barterovom klube Tradenow, ktorý má aj svoju vlastnú menu tradepoints. "Ľudia zisťujú, že je to pre nich výhodnejšie, pretože peniaze nie sú ľahko dostupné," dopĺňa Rusos.

Nejde síce o trvalé riešenie gréckych problémov, tieto snahy ale predstavujú príležitosť pre Grékov, ktorí doplácali a doplácajú na kapitálové kontroly a nefunkčný bankový systém. A problémy sa ešte môžu zhoršovať, pretože posledná dohoda Grécka s veriteľmi bude vyžadovať ďalšie úsporné opatrenia. "Stav ekonomiky sa stále zhoršuje," hovorí Janis Deligianis, zakladateľ Tradenow. "Kapitálové kontroly boli posledným klincom do rakvy. Ľudia musia nájsť iné spôsoby obživy a my im ponúkame jednu z alternatív," dopĺňa.

Väčšina procesov prebieha vo virtuálnom prostredí, kde sa stretáva dopyt a ponuka. Po zavedení kapitálových kontrol v júni sa pridalo 6 tisíc používateľov, na vrchole mala služba 25 tisíc užívateľov. Dokonca aj malé a stredné podniky, ktoré sa zo začiatku barterovému obchodu vyhýbali, pretože ho považovali za neefektívny, no teraz sa teraz pridávajú. V prepočte predstavuje jeden tradepoint jedno euro a užívatelia môžu obchodovať výmenou, alebo za takéto „peniaze“, ktoré potom využijú pri nákupe iného tovaru. Kvôli zatraktívneniu je možné využívať obe meny naraz. Moderné on-line systémy barterové obchodovanie zefektívňujú a môžu mať v ekonomike multiplikačný efekt, pretože pomáhajú tvoriť dopyt a pracovné príležitosti.

Nie všetky ponuky sú ale seriózne. Ako príklad môže poslúžiť dopyt po kurčati za jedno CD Madonny. "CD Madonny rozhodne nemá cenu jedného kurčaťa," hovorí Rusos. Niektorí zástancovia tejto metódy obchodovania tlačia na rozšírenie alternatívnej ekonomiky nielen v boji proti nedostatku likvidity, ale aj ako náhrade v prípade, že krajina vystúpi z eurozóny. Nová vláda sa síce zaviazala udržať v krajine euro, môžu ale nastať ďalšie komplikácie, ak Grécko nebude schopné uviesť do života štrukturálne reformy požadované veriteľmi. Tieto komunitné systémy by mohli reagovať promptnejšie než vláda pri zavádzaní drachmy alebo inej novej meny.

"Gréci sú si vedomí, že ponechanie si európskej meny môže mať ničivé následky, napríklad kapitálové kontroly," hovorí Helen Panagiotopoulosová, výskumná pracovníčka na City University of New York, ktorá študuje grécke barterové systémy. "Existuje tu tlak na spoločné vytvorenie niečoho, čo nás spojí, pretože budúcnosť je neistá," dopĺňa.

Dosiahnutie tohto cieľa ale môže byť herkulovskou úlohou. V Grécku sa po vypuknutí krízy v roku 2010 objavilo mnoho barterových komunít, ktorým sa podarilo vyhnať prostredníkov a vydieračov, nakoniec ale viaceré z nich skončili kvôli neefektívnosti. V niektorých prípadoch viedlo ku stroskotaniu nejasné určenie ceny jednotlivých služieb, inokedy chýbali pevné pravidla, ktoré by zabezpečili dodržiavanie dohôd medzi jednotlivými stranami. Zástancovia barterových systémov ale tvrdia, že sa z chýb dokážu poučiť, a snažia sa sústrediť na dôraznejšie pravidlá aj dohľad.

Dimitris Murulis, web dizajnér na voľnej nohe, založil vo svojej garáži on-line barterový klub Free Economy, v ktorom vyžaduje od užívateľov identifikáciu a finančné garancie. Chce tým predísť prípadom, aby ľudia dostali tovaru bez toho, aby za neho zaplatili alebo dodali tovar v rovnakej hodnote. Sociálny aktivista, ktorého údajným motorom je solidarita voči Grécku, sa stretáva so zakladateľmi iných systémov, aby zistil, či je jeho model životaschopný.

S iba 85 členmi sa dá Free Economy len ťažko považovať za paralelnú ekonomiku, ale pre niektorých ľudí znamenal klub prakticky záchranu živobytia. Príkladom je Jorgos Kazianis, skúsený elektrikár, ktorý pracoval na projektoch, ako bolo aténskej metro, ale od roku 2010 si nebol schopný nájsť stabilnú prácu. Nakoniec sa spojil s Murulisom, ktorému za virtuálne peniaze urobil kabeláž v garáži, v ktorej Murulis prevádzkuje Free Economy. Za tieto peniaze si potom vymenil olivový olej, jedlo a súčiastky na motorku. Prostredníctvom barterovej platformy ho začali kontaktovať ďalší ľudia a dnes je každá piata jeho zákazka realizovaná prostredníctvom bartera. "Je to iné," hovorí Kazianis. "Mám virtuálne peniaze na barterovom účte. Najlepšie na tom je to, že tu nie sú žiadne kapitálové kontroly." Banke už nedôveruje, takže aj keď v nej má 400 eur a asi 445 dolárov, na svojom barterovom účte má prostriedky v hodnote 600 eur.

Aj keď pre niekoho je barterové obchodovanie krokom späť, podľa Kazianisa ide o prirodzený vývoj, ktorý vedie k zmierneniu biedy spôsobenej peniazmi a členstvom v eurozóne. "Od dávnych čias prebiehali transakcie prostredníctvom výmeny, aj keď peniaze neexistovali. Peniazom vo forme, do akej sa vyvinuli dodnes, neverím. Táto kríza je vedľajším produktom toho, čo sa stalo s peniazmi. Tie sú v rukách malej skupiny ľudí, ostatní ich majú nedostatok," uzatvára smutne Kazianis.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy