Od chudobnej spodiny k miliardám: Neuveriteľný príbeh módnej legendy

, businessinsider Foto: SITA

Bolo to v roku 1957, keď jeden zo študentov DeWitt Clinton High School do ročenky školy napísal, že sa chce stať milionárom. Ralph Lauren vtedy takto zadefinoval jeden zo svojich životných cieľov. Tento utorok módna legenda oznámila, že ako generálny riaditeľ končí vo svojej kultovej značke Polo Ralph Lauren.

Jedným dychom ale treba dodať, že vo firme zostáva ako jej výkonný predseda a šéfdizajnér. Laurenovo čisté imania sa odhaduje na 6 miliárd dolárov.

Dávno predtým, než sa stal módnou ikonou, bol Ralph Lipschitz najmladší syn židovských prisťahovaleckých rodičov žijúcich v Bronxe. Počas dospievania sa snažil vymaniť z chudoby svojej rodiny tým, že chodil do kina, kde sa utrhol od reality a vnoril sa do fiktívnych dejových línií. "On sa doslova dostával do fantázie filmov tej doby," povedal Michael Gross, autor knihy "Genuine Authentic: The Real Life of Ralph Lauren," pre agentúru Bloomberg. "Naozaj sa dokázal premietnuť sa do scén, v ktorých hrali muži ako Gary Cooper a Cary Grant a tieto sny a vízie  neskôr Ralph priniesol do módneho biznisu".

Aby sa dokázal úplne odtrhnúť od svojho detstva, ešte v mladistvom veku sa rozhodol zmeniť si svoje meno z Lipschitz na Lauren. Urobil tak po rokoch trvalého podpichovania a šikanovania. Neskôr krátko pobudol v armáde a keď sa vrátil do New Yorku, začal pracovať ako úradník v Brooks Brothers. Po tom, čo nadobudol určité skúsenosti, začal postupne aktivovať svojho podnikateľského ducha. "Boli okolo nás báječné veci," spomína Warren Helstein, priateľ, ktorý ho vzal prvý krát na konské pólo. "Striebro, koža, kone, štíhle vysoké blondínky s veľkými klobúkmi a high society, ktorú sme do vtedy vôbec nepoznali." Táto udalosť ho inšpirovala, aby začal vytvárať prvotriednu, elegantnú značku, ktorou sa nakoniec stala Polo Ralph Lauren.

Mať len maturitu a niekoľko ročníkov obchodnej akadémie bolo len jedným z rizík, pri rozhodovaní sa, či si založiť vlastnú firmu, ktorá Laurena vystrelila na jeho cestu legendárnej kariéry. Podobných rizík bolo neskôr omnoho viac. Začal navrhovať široké, farebné kravaty v čase, keď boli trendom naopak úzky a fádne. Radikálnym prístupom si získal veľa zákazníkov. Tržby za jediný rok dosiahli 500 000 dolárov. Aj napriek tomuto rýchlemu úspechu sa Lauren neúprosne snažil rozšíriť svoju spoločnosť. "Ralph nesedí na vavrínoch ani jedinú minútu," vyhlásil John Varvatos pre Bloomberg. "Môžete sa tešiť na okamih, ale musíte vedieť kedy príde." A keď došlo na nové nápady, Lauren sa vždy držal jednoduchosti. Predstavoval si oblečenie, ktoré by ste chceli nosiť: oblečenie vhodné pre filmové hviezdy. "To, čo ste si mysleli, že mal Cary Grant na sebe, si predsa nemôžete v obchode kúpiť," povedal lauren pre Charlie Rose v roku 1993. "Veci, ktoré som urobil, ste nemohli kúpiť nikde. Nedali sa nájsť nikde."

Lauren sa rozhodol, že v roku 1997 svoju firmu otvorí verejnosti. Bolo to ťažké rozhodnutie, nebol si istý, či chce akcionárov, ale nakoniec privolil, do dnes má pod kontrolou väčšinu hlasovacích práv.

Chlapec s veľkými očami a snami má dnes už 75 rokov, a úspešnú cestu za sebou. Môže si vybrať, či chce bývať vo svojom dome na Jamajke, Long Islande, Bedforde, či  Manhattane, ale vlstní aj rozmernejší ranč v Colorade. Okrem toho sa môže pochváliť jednou zo svetovo najcennejších automobilových zbierok. "Iní zbierajú umenie, ale pre mňa vlastniť vzácny a nádherne navrhnutý automobil ponúka iný druh zážitku," povedal pre Architectural Digest. "Na konci si môžete vychutnať tak krásu stroja ako aj cestu na ktorej vás sprevádza."

Lauren nevykazuje žiadne známky toho, že by mu dochádzali sily. Aj napriek odstúpeniu z postu generálneho riaditeľa, nemá žiadne plány svoju firmu opustiť. "Keď začnú navrhovať veci, ktorým nebude rozumieť, nádie pre mňa čas skončiť," povedal Lauren pre The New York Times o svojom rozhodnutí. "Ale nemám pocit, že by som tak mal urobiť už teraz."

Súvisiace články

Aktuálne správy