Správne rozhodnutie pri ťažkej voľbe: Sporenie, alebo splatenie dlhu?

, credit.com Foto: thinkstock

Mám si radšej odkladať ťažko zarobené peniaze, alebo radšej splatiť časť dlhu? Má jeden človek nasledovať stádovito ostatných, alebo si určiť vlastnú prioritu?

Rovnako ako u väčšiny ostatných finančných otázok, odpovede budú do značnej miery závisieť od stavu vášho majetku, financií a očakávaní do budúcnosti. Pozrite sa na kľúčové kroky, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní sa, či si budete peniaze odkladať a šetriť, alebo sa radšej pokúsite zbaviť časti dlhov.

Vyhodnotenie aktuálnej situácie
Ak sa chcete zorientovať, musíte poznať aktuálny stav vašich financií. Pomôže k tomu náhľad do vlastného rozpočtu. Ale asi ho nemáte, čo by nebolo nič prekvapivé, veď sa vám už podarilo úspešne sa zadlžiť. Takže pekne od začiatku. Napíšte si všetky mesačné splátky pôžičiek, úvery z kreditných kariet, splátky hypotéky, či osobnej pôžičke na čokoľvek. Napíšte si sumu, ktorú dlhujete a vaše úrokové sadzby. Je tiež dobré myslieť aj na to, z čoho budete žiť na dôchodku, aké ste si zvolili formy sporenia a investičné nástroje. Ak je to všetko na papieri, môžete začať s porovnávaním s vlastnými cieľmi. Ak sa vám nepodarí dospieť k rozumnému rozhodnutiu, môžete sa k tejto otázke kedykoľvek vrátiť. Alebo si prizvať poradcu, aby vám pomohol urobiť správne rozhodnutie pre danú situáciu.

Nechajte prehovoriť čísla
Nadišiel čas zhodnotiť nielen to, ako minimalizovať stres, ale aj ako najviac zarobiť a poopraviť si svoju fiškálnu pozíciu. Je dôležité zistiť, koľko vás váš dlh vlastne stojí. Je to jednoduchý výpočet, kde len vynásobíte každú položku na zozname dlhu s jej úrokovou sadzbou. Výsledok vám ukáže koľko vás úver stojí za rok. Následne už dokážete odhadnúť, koľko by vaše úspory dokázali zarobiť. Teraz si len  skontrolujte, či splatením dlhov dokážete ušetriť viac, než by ste zarobili v prípade sporenia a investovania. Ak je tomu tak, mali by ste sa v prvom rade agresívnejšie sústrediť na splácanie dlhu. Ale ak nie, môžete premýšľať o tom, čo funguje lepšie z pohľadu vášho pohodlia a čistého imania. A pokiaľ tam nie je žiaden markantný rozdiel, môžete byť schopní refinancovať svoj dlh alebo zvoliť konsolidáciu osobnej pôžičky, ktoré vám pomôžu ľahšie sa rozhodnúť. Pri prenesení úveru ale budete potrebovať slušné kreditné skóre, aby ste získali tie najlepšie úrokové sadzby.

Nájdite si rovnováhu
Dokonca aj keď uprednostníte jedno zo spomínaných riešení, nie je dobrý nápad úplne ignorovať to druhé, teda buď úspory alebo splatenie dlhu. Obe sú nevyhnutnou súčasťou zdravého finančného života, ktorý že si želáte nastaviť na finančne bezpečnú budúcnosť. Môžete si vytvoriť svoju vlastnú rovnováhu, určité percento budú predstavovať dostupné finančné prostriedky na splatenie dlhovej služby a zvyšok smeruje k úsporám.

Bez ohľadu na to, aká kombinácia je najlepšia pre vaše potreby a schopnosti, mali by ste pamätať na to, že máte záväzok a mali by ste sa ubezpečiť, že máte aj dostatočne veľký núdzový fond. Tento finančný vankúš je často kľúčový v porazení dlhu. Pomôže vám vyhnúť sa (ďalším) pôžičkám, ak sa dostanete do finančnej núdze. Odborníci všeobecne odporúčajú, aby fond tvorili mzdy za tri až deväť mesiacov, závisí to samozrejme od zamestnania a iných zdrojov príjmov. Vaše konečné rozhodnutie bude pravdepodobne vyžadovať vytvorenie rovnováhy medzi sporením a splácaním dlhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy