Goldman Sachs: Akciový trh prestane fungovať, ak nebude nikto nakupovať

, businessinsider Foto: SITA

Tim O'Neill z Goldman Sachs varuje: "ak bude pasívnych investovaní priveľa, trh fungovať nebude.

"Pokiaľ ide o veľkosť, trh potrebuje aktívne a pasívne investície, pretože ak všetci zostanú pasívnimi investormi, nebude mať kto od nich kupovať," povedal O'Neill v podcaste Goldman Sachs. "A keď množina pasívnych získa príliš veľký podiel na trhu, trh prestane fungovať."

O'Neill sa tým dostáva k meritu debaty o aktívnych verzus pasívnych investoroch. Pasívne investície zaznamenávajú strmý rast v posledných rokoch, s fondmi obchodovanými na burze vysávajú bilióny spravovaných aktív. Problém je v tom, že trh potrebuje aktívne riadenie, inak nebude mať kto nakupovať a jednotlivé akcie budú len kopírovať celkový index.

O'Neill, ktorý predtým označil pasívne investovanie ako "nástroj vytvárajúci potenciálnu bublinu," dnes tvrdí, že sú potrebné obe stratégie. Pasívne investovanie už prirovnáva k autopilotovi. Ale keď sa dostanete do obdobia nad alebo podhodnotenia, budete potrebovať aktívny prístup s rozhodovacou právomocou. Preto ocenenie vždy záleží na trhoch a investovaní.

V poznámke ku klientom v pondelok, hlavný akciový stratég Morgan Stanley Adam Parker napísal, že sa svet sa zmenil a investori, ktorí chcú pomocou starých metód získať na akciách sa k výsledkom nedopracujú. Základom tejto myšlienky je, že spoločnosti ako Amazon a Google menia spôsob, akým by sa mali investori pozerať na firmy. Spoločnosti, ktoré dominujú dnešnému akciovému trhu nevyzerajú ako tie, ktoré mu dominovali pred 40 rokmi.

"Boli sme niekoľko rokov svedkami zjavného odpojenia americkej ekonomiky od firemných ziskov," píše Parker. "Ekonomika vyzerá horšie ako zárobky… ale nemali by ste argumentovať, že tento rozpor medzi ekonomikou a zárobkami nebude pretrvávať. Mnohé štúdie a merania ako je Taylorovo pravidlo, či Shiller PE, a iné našli spôsob, ako poukázať na zjavnú stratu vzťahu medzi dnešným svetom a ekonomikou, či ziskom. Ľudia tvrdili, že firemné marže sú príliš vysoké, ale náš úsudok je, že väčšina z týchto metrík sú irelevantné, ak každý trh nehodnotíme v časových rámcoch menej ako desať rokov. Nemožno použiť logiku z roku 1975 na analýzu v roku 2015. Viac ako 20 % spoločností z horných 1500 podľa trhovej kapitalizácie v USA majú nulovú zásobu dolárov. Spôsoby, ako merať ekonomiku a firemné výsledky sú dnes jasne odlišné, než tomu bolo pred 30 rokmi, keď iba 5 % z najväčších 1500 amerických akcií mali nulovú zásobu dolárov. Takže, podľa nášho názoru, oblasť zdravotníctva, spotrebiteľská oblasť, či technologická dokáže fungovať dobre, zatiaľ čo priemyselné podniky a metalurgia, či ťažobné spoločnosti zle. To by mohlo trvať nejaký čas, ale nemusí to  znamenať že sa to zmení len preto, že v roku 1975 sa to zdalo byť logické. Ľudia si vtedy tiež mysleli, že Pluto je  planéta a že Red Sox a Patriots by nikdy nedokázali vyhrať majstrovstvá. Mýlili sa.“

Súvisiace články

Aktuálne správy