Americké spotrebiteľské výdavky v auguste opäť rástli

Spotrebiteľské výdavky, ktoré zodpovedajú za viac ako dve tretiny aktivity v najväčšej svetovej ekonomike, sa v auguste zvýšili o 0,4 %

Washington 28. septembra (SITA, Reuters) – Americké spotrebiteľské výdavky, kľúčové inflačné kritérium, v auguste vzrástli, čím poukázali na silu americkej ekonomiky. To by mohlo Federálny rezervný systém (Fed) aj napriek spomaľovaniu svetového hospodárstva viesť k rozhodnutiu zvýšiť úrokové sadzby. Podľa údajov, ktoré zverejnilo americké ministerstvo obchodu, sa spotrebiteľské výdavky v auguste zvýšili o 0,4 %, pričom v júli podľa revidovaných výsledkov rovnako stúpli o 0,4 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpovedali nárast o 0,3 %. Údaje naznačujú, že vysoké spotrebiteľské výdavky, ktoré podporili ekonomiku v druhom kvartáli, sa preniesli aj do tretieho štvrťroka. Spotrebiteľské výdavky zodpovedajú za viac ako dve tretiny aktivity v najväčšej svetovej ekonomike.

Celková inflácia sa v auguste v USA medziročne zvýšila o 0,3 %, avšak bez zohľadnenia cien potravín a energií stúpla o 1,3 %. Výdavky na tovar dlhodobej spotreby, ako sú napríklad autá, sa v ôsmom mesiaci zvýšili o 0,9 %, pričom osobné príjmy stúpli o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy