Mlčanie párov: Hovorte spolu o peniazoch, inak vás to vyjde draho

, wsj;Fidelity Worldwide Investment Foto: thinkstock

Viete, koľko zarába váš partner? Znie to ako celkom základná otázka, ale podľa prieskumu Fidelity Investments na ňu nedokázalo odpovedať až 43 % z tisícky oslovených párov. V roku 2013 to bolo iba 27 %.

Prečo táto rastúca nevedomosť? Čiastočne za to môžu zmeny v ekonomike, myslí si John Sweeney, investičný stratég z Fidelity. Najmä ak forma zamestnania smeruje k tomu, že ľudia sú viazaní zmluvne na konkrétne projekty a kompenzácie zamestnancov v podobe firemných akcií zvýšili volatilitu a nepredvídateľnosť výplaty.

Nedostatky vo finančných otázkach medzi manželmi môžu spôsobiť problémy vo finančnom plánovaní. "Ak nedokážete hovoriť o týchto veciach, rastie tým pravdepodobnosť, že si neodkladáte dostatočne vysokú sumu,“ myslí si Sweeney. Väčšina firiem zaoberajúca sa finančnými službami, vrátane Fidelity, odporúča odkladať si 15 % platu. "Ak si chcete vytvoriť efektívny rozpočet, je dôležité, aby sta uistili, že to, čo ste priniesli domov, aj náležite odkomunikujete," dodáva Sweeney.

Vyzerá to tak, že výplaty tvoria len špičku ľadovca, pokiaľ ide o nedostatok informácií o financiách párov. Aj keď 72 % párov uvádza, že komunikujú "mimoriadne alebo veľmi dobre" o svojich finančných životoch, 36 % má nesprávne predpoklady, ich odhady sa líšia od skutočnosti ak príde reč na ich investovateľný majetok. Až 47 % neuviedlo správnu sumu, ktorú si odkladá na dôchodok a 60 % respondentov ani nemalo predstavu  o tom, akú dávku môžu očakávať v podobe sociálneho zabezpečenia.

Z prieskumu vyplýva, že páry si robia väčšie starosti aj pokiaľ ide o zabezpečenie pri odchode do dôchodku, než tomu bolo v roku 2013, kedy naposledy Fidelity uskutočnila prieskum. Takmer tri štvrtiny oslovených potvrdilo, že majú obavy, či si ako penzisti vôbec budú môcť dovoliť zaplatiť neočakávané náklady na zdravotnú starostlivosť. V roku 2013 to bolo 70 % opýtaných. Viac ako polovica sú znepokojení, či im budú stačiť úspory na každodenný život, pred dvoma rokmi to bolo „len“ 42 % oslovených.

Ak sa pozrieme na akciový trh, siedmy rok je to býčia pozícia. Tak prečo toľká beznádej? Sweeney hovorí, že ľudia si dnes viac uvedomujú než kedykoľvek predtým rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť a skutočnosť, že "nepredvídateľné náklady" môžu vážnym spôsobom narušiť domáci rozpočet.

Niet divu, že Fidelity odporúča proaktívny prístup. Prvým krokom by malo byť nájdenie času pre spoločné plánovanie. To znamená identifikovať ciele, rozpočet, disciplinované sporenie a založenie núdzového fondu, ktorý bude pokrývať životné náklady počas troch až šiestich mesiacov. Pre tých, ktorí sa už vekom blížia odchodu do dôchodku, je tiež dôležité hovoriť o "tom, ako by váš odchod do dôchodku mohol vyzerať," píše Fidelity. Ale ako prieskum uvádza, otáľanie je to, čo nám je blízke. Iba 21 % opýtaných párov potvrdilo, že majú dôchodkový plán. Naopak viac ako tretina nemá žiadnu stratégiu. pre porovnanie, v roku 2013 takto "nerozmýšľalo" 28 % opýtaných. "Ak trh funguje v pohode, ľudia majú pocit, že sa nemusia starať o to, kedy pôjdu do dôchodku,“ hovorí Sweeney.

A na záver odkaz na malý test v angličtine, aby ste si overili vašu finančnú kompatibilitu so svojim partnerom.

Súvisiace články

Aktuálne správy