Lacnejšie plynové kotle končia, nespĺňajú pravidlá Európskej únie

, ČTK Foto: SITA;thinkstock

Po zákaze predaja neúsporných žiaroviek či vysávačov prišli na rad bojlery, tepelné čerpadlá a kotly. Konkrétne tie, ktoré podľa pravidiel Európskej únie majú sezónnu energetickú účinnosť vykurovania nižšiu ako 86 percent. Napríklad lacnejšie nekondenzačné plynové kotly sa od soboty už nesmú uvádzať na trh. Predajcovia môžu dopredať iba skladové zásoby.

Európska únia sprísnila pravidlá pre predaj ďalších spotrebičov, tentoraz pre tie určené pre vykurovanie a ohrev vody. Bojlery, tepelné čerpadlá a kotla musí byť od soboty označené energetickými štítkami. V sobotu vstúpili do platnosti ďalšie opatrenia smernice 2009/125 / EÚ Európskej únie, ktorej cieľom je znižovať spotrebu energie a zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov. Pre majiteľov dosluhujúceho nekondenzačného kotla to znamená do budúcnosti pri výmene vyššie náklady. Modernejšie kondenzačné ohrievače sú totiž drahšie, navyše pri inštalácii vyžadujú stavebné úpravy. Pri bežnej prevádzke kondenzačného kotla totiž vznikne niekoľko litrov kondenzátu denne. Vo väčšine prípadov  bude potrebné napojenie na existujúce rozvody kanalizácie, a v prípadoch, kedy nebude technicky možné napojiť kotol priamo na kanalizáciu, bude nutná inštalácia čerpadla pre odvod kondenzátu. Nový kotol vyžaduje aj komín prispôsobený kondenzácii a ovplyvní aj celú vykurovaciu sústavu.

Majitelia kondenzačných kotlov ale môžu ušetriť na následnej prevádzke. Vďaka kondenzačnej technike môžeme dosiahnuť zníženie nákladov na vykurovanie o 15 až 20 percent oproti pôvodným kotlom. Návratnosť investície je tak už okolo päť rokov. Kondenzačné kotly sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu a obsah škodlivín v spalinách je znížený na čo najnižšiu možnú hodnotu," tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Thermona Milan Kubíček.

Povinné energetické štítky pomôžu s orientáciou v širokej ponuke ohrievačov vody a tepelných čerpadiel. Zákazníci si tak budú môcť ľahko porovnať hodnoty ročnej energetickej spotreby jednotlivých výrobkov ale aj hladinu akustického výkonu a triedu energetickej účinnosti. Okrem energetickej triedy je dôležitá najmä ročná spotreba elektrickej energie. Tá totiž odhalí rozdiely v očakávaných ročných nákladoch na prevádzku výrobku.

Podľa smernice sa nesmú od 26. septembra uvádzať na trh nekondenzačné plynové kotly napojené do komína, s výnimkou kotlov s výkonom do 10 kW určených na vykurovanie a kotlov s výkonom do 30 kW s prietokovým ohrevom teplej vody. Zakázané sú tiež nekondenzačné plynové kotly v prevedení turbo, pri ktorých je zaistený odvod spalín obvodovou stenou alebo strechou.

Triedy energetickej účinnosti sa ale budú ďalej sprísňovať. Už za dva roky sa zvýšia minimálne podmienky na dosiahnutie jednotlivých stupňov energetickej účinnosti elektronických, zásobníkových a kombinovaných ohrievačov vody, tá bude musieť od 26. septembra 2017 dosiahnuť minimálne 110 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy