Samospráva v R. Sobote chce hromadnú prepravu osôb v meste zabezpečovať sama

Založenie vlastnej prepravnej spoločnosti, ktorá by zabezpečovala hromadnú dopravu osôb v meste, má v úmysle samospráva Rimavskej Soboty. Primátor tento úmysel deklaroval pred niekoľkými mesiacmi a v súčasnosti podľa vlastného vyjadrenia pripravuje jeho realizáciu.
„Bývalé vedenie mesta podpísalo dlhodobú desaťročnú zmluvu na prepravu osôb s firmou SAD Lučenec. Táto zmluva končí o necelé dva roky, v júni 2017. Som na to pripravený, mojím cieľom je založiť vlastnú prepravnú spoločnosť a získať tak prepravu osôb späť pod kontrolu mesta,“ uviedol Šimko. Ako ďalej spomenul, v čase pred skončením zmluvy predloží pred poslancov príslušný materiál. „Mám perfektné zastupiteľstvo a som presvedčený, že poslanci tento môj zámer pochopia a odsúhlasia ho,“ konštatoval.
Primátor je presvedčený, že týmto krokom sa mu podarí dosiahnuť výraznú úsporu mestských financií. „Náklady budú podľa mňa oveľa nižšie. V súčasnosti prispievame lučeneckej spoločnosti na prepravu našich ľudí okolo 230.000 eur ročne. Prepočítal som to a dovolím si povedať, že v tomto smere určite pôjdeme dole o zhruba 50 %, teda okolo 100.000 až 120.000 eur. Tieto peniaze zostanú v rozpočte mesta, budeme ich vedieť použiť na iné účely a zabezpečiť tak jeho rozvoj,“ zdôraznil Šimko, podľa ktorého samospráva na účel prepravy osôb kúpi na lízing štyri autobusy. „Riadiť ich budú naši vlastní vodiči,“ dodal.
Zámeru založenia vlastnej prepravnej spoločnosti sú naklonení aj viacerí mestskí poslanci. „Mesto funguje dobre vtedy, keď vie ušetriť na výdavkoch. Ak by sa nám v tomto prípade skutočne podarilo ušetriť polovicu prostriedkov, ktoré teraz platíme, tak takýto zámer bez problémov podporím,“ povedal poslanec Zsolt Főző. Ušetrené peniaze by sa podľa jeho názoru mohli použiť napríklad v mestskom školstve, na opravy budov škôl a ich zateplenie.
Hromadná preprava osôb vo vlastnej réžii je podľa slov primátora už tretím významným krokom, ktorým chce znížiť náklady a odčerpávanie prostriedkov z rozpočtu mesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy