Vymeňte svoje úvery za jeden a ušetríte

, PR článok

Konsolidácia, teda zlúčenie viacerých úverov do jedného, je efektívnym prostriedkom na spravovanie rodinných financií. Nie je nič neobvyklé, ak rodinný rozpočet zaťažujú splátky viacerých úverov naraz. Často ide o dlžoby voči bankám, poisťovniam, stavebným sporiteľniam, ale výnimkou nie sú ani pôžičky od nebankových inštitúcií.

Práve jeseň je pre mnohých Slovákov obdobím, kedy sa rozhodnú konať. Podľa údajov Poštovej banky totiž ľudia v tomto období žiadajú o konsolidačný úver dvakrát častejšie ako v iných mesiacoch.

Nie vždy však platí, že konsolidačný úver je univerzálnym nástrojom vhodným pre každého. Aj pri takomto spojení úverov je potrebné dobre zvážiť širokú ponuku konsolidačných úverov. Ak sa chcete lepšie zorientovať, prečítajte si naše rady a aj na základe nich dôkladne zvážte možnosť refinancovať vaše pôžičky.

1. Vypočítajte si, či sa vám konsolidácia oplatí

Ak máte záujem o refinancovanie úveru, odporúčame vám, aby ste si v prvom rade vypočítali, či sa vám oplatí súčasné úvery skonsolidovať. Mali by ste si zistiť, či v banke dostanete nižšiu úrokovú sadzbu oproti tej čo máte v súčasnosti, prípadne či si konsolidáciou skrátite splatnosť úveru.

2. Opýtajte sa, aké poplatky sú spojené s úverom

Odporúčame vám vždy sa riadiť RPMN. V niektorých prípadoch môžete získať výhodnejší úrok, ale za vyšší poplatok, čo môže celkovú sumu úveru zbytočne navýšiť. V takom prípade sa konsolidácia nemusí vyplatiť.

3. Zistite si, aké typy úverov banka refinancuje

V prípade, že si chcete spojiť napríklad pôžičky z kreditnej karty, povoleného prečerpania či splátkového predaja, odporúčame vám informovať sa v banke, či môžete konsolidovať aj tieto typy úverov.

4. Informujte sa o podmienkach refinancovania

Pri konsolidácii by ste si mali zistiť, za akých podmienok vám banky úvery refinancujú a zvážiť, či ich spĺňate.

5. Overte si, ako jednoducho sa dá konsolidačný úver vybaviť

Pri rozhodovaní o úvere si preverte, čo všetko musíte pri žiadosti banke predložiť. Nájdete banky, kde môžete svoj úver či úvery konsolidovať jednoducho a rýchlo, len s občianskym preukazom.

Výhodnosť spojenia si viacerých úverov do jedného a možnosť ušetriť tým každý mesiac peniaze ilustruje aj nasledovný príklad z Poštovej banky. Pred dvoma rokmi si rodina zobrala úver na vylepšenie bývania a zostáva jej splatiť ešte 4 600 eur. Z nepredvídateľných dôvodov si rodina musela vziať aj pôžičku z nebankovej spoločnosti, ktorej musí splatiť ešte 2 200 eur. Na splátku spotrebného úveru vynaloží rodina mesačne 95 eur a nebankovej spoločnosti musí mesačne posielať ďalších 53 eur. Spolu tak splátky zaťažujú rodinný rozpočet sumou 148 eur. Ak by však rodina vymenila tieto dve pôžičky za jednu Lepšiu splátku od Poštovej banky v rovnakej výške, platila by mesačne iba 93 eur. Každý mesiac by tak ušetrila až 55 eur. Rodina by tak za rok ušetrila 660 eur len vďaka zlúčeniu úverov a preneseniu do Poštovej banky.

Zatiaľ čo niektorí klienti chcú svoje úvery splatiť čo najrýchlejšie, iní chcú mať zase nižšie mesačné splátky, a teda splácať svoje záväzky dlhšie. Poštová banka vďaka rozpätiu splatnosti od jedného do deviatich rokov vychádza v ústrety všetkým klientom.  Konsolidačný úver Lepšia splátka od Poštovej banky umožňuje spojiť si úvery do jedného vo výške od 300 eur do 30 000 eur. Čím viac pôžičiek si pritom teraz prenesiete do Poštovej banky, tým vyššiu získate zľavu z úrokovej sadzby. Celkovo až do výšky 3 % p. a.

O Lepšiu splátku je možné požiadať na ktorejkoľvek pobočke Poštovej banky a na vybraných poštách. Pre väčšinu klientov stačí na jej vybavenie občiansky preukaz. Viac informácii môžete získať aj na www.postovabanka.sk/lepsia-splatka.

Príklad výpočtu RPMN: Pri pôžičke vo výške 6 800 €, s úrokovou sadzbou 8,9 % p. a., s počtom mesačných splátok 106 vo výške 93 € a poslednej 107. splátke vo výške 72,60 €, so 100 % zľavou z poplatku za poskytnutie úveru pri čerpaní na účet v Poštovej banke je RPMN vo výške 9,3 % a celková suma, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, je 9 930,60 €. V úrokovej sadzbe 8,9 % p. a. je už zohľadnená zľava 3 % za prenesený objem v minimálnej výške 5 001 €. Na schválenie a poskytnutie úveru nie je právny nárok. Minimálna výška úrokovej sadzby poskytnutého úveru po zohľadnení zľavy je 7,9 % p. a.

Súvisiace články

Aktuálne správy